Az új szlovák kormány enyhítene az állampolgársági törvényen

Igor Matovič , szlovák miniszterelnök, bejelentette, meg szeretnék változtatni a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. „Úgy döntöttünk, azon embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot” – mondta április 19-én a miniszterelnök.

A szlovák állampolgársági törvény ilyen irányú módosítása nem jelenti a 2010-es szigorítást megelőző állapothoz való visszatérést. A felvidéki, szülőföldjükön élő magyarok számára a magyar állampolgárság felvétele így továbbra is nehézségekbe fog ütközni. A kormányprogram önálló fejezetben foglalkozik a kisebbségekkel is. Ennek elején leszögezik, nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. A dokumentumban két konkrét intézkedést is megfogalmaznak. Az első, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása, amely a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná. A kisebbségi nyelvtörvény hatáskörét kiterjesztenék a megyékre is, ennek értelmében Nagyszombat és Nyitra megyében hivatali nyelv lehetne a magyar.

Ugyancsak fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen az intézményen keresztül kapcsolódjanak be az őket érintő közügyekbe. A hivatal feladata lenne a kisebbségi jogok betartásának felügyelete, valamint olyan közép- és hosszútávú intézkedések kidolgozása, amelyek a kisebbségi jogok támogatását, bővítését szolgálnák.

Forrás: https://ujszo.com/kozelet/az-uj-kormany-enyhitene-az-allampolgarsagi-torvenyen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *