Ösztöndíjjal támogatják a magyar iskolába járó horvátországi gyerekeket

Idén is támogatásban részesülnek azok az elsős, ötödikes és középiskolás diákok, aki Horvátországban magyar iskolába iratkoztak – írja az Új Magyar Képes Újság című hormátországi magyar lap.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a horvátországi magyar oktatásügyet, mivel azt megmaradásunk egyik zálogának tartja. A HMDK volt az a szervezet, amely először részesítette beiskolázási támogatásban a magyar iskolába iratkozó elsősöket, ezt folytatja azóta is a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) – fogalmazott Jankovics Róbert, a HMDK elnök. Hozzátette: fontosnak tartják a szülők további ösztönzését, hogy gyerekeiket magyar iskolába járassák, ezért döntöttek úgy, hogy ösztöndíjban részesítjük a magyar általános iskolába iratkozó első osztályos és ötödikes, valamint az eszéki magyar központ középiskolájába iratkozó elsős diákokat a 2019-2020-as tanévtől.

Az ösztöndíjszerződések aláírására 2019. november 18-án került sor a HMDK konferenciatermében. Az Új Magyar Képes Újságnak nyilatkozó szülők mind azt hangsúlyozták, nagy segítség számukra a HMDK támogatása, de az iskolaválasztást elvi kérdésnek tartják, amely meghatározza gyerekük jövőjét. Stanković Andrea kopácsi szülő elmondta, magyar családból származik, akárcsak férje, ezért egyértelmű volt számukra, hogy magyar iskolába íratják gyereküket. „Biztosak vagyunk benne, hogy gyerekünk számára csak előnnyel jár, ha a magyart és a horvátot is magas szinten sajátítja el, ehhez pedig, úgy vélem, megvannak a feltételek magyar tanintézményeinkben. Rendkívül hálásak vagyunk a HMDK támogatásáért, jó alap lesz lányunknak az iskolakezdéshez” – nyilatkozott a lapnak Stanković Andrea.

Hasonló véleményen van a laskói Farkas Krisztina is, aki az anyanyelvű oktatás előnyeit maga is megtapasztalta, és aki a támogatásból könyveket, tanfelszerelést vásárol majd. Pinkert Ilona (Csúza) is úgy nyilatkozott, természetes volt számukra, hogy magyar iskolába adják lányukat. „Úgy vélem, ez a magyar identitástudat erősítése végett szükséges, a többségi nemzet nyelvét pedig úgyis megtanulják a fiatalok idővel. Lányunk a horvát mellett angolul is egyre jobban beszél” – mondta Pinkert Ilona, hangsúlyozva, nem a támogatásért íratták magyar tagozatra gyereküket, viszont nagy segítség számukra is az ösztöndíj, melyből a tanuláshoz szükséges számítástechnikai eszközöket vásárolnak majd.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *