Magyarellenességért jelentették fel a Bukaresti Dinamo szurkolóit

„Ki az országból a magyarokkal”, ezt az magyarellenes rigmust skandálták több alkalommal is 2017. augusztus 21-én a Bukaresti Dinamo otthonában játszott román első ligás mérkőzésen, amelyen a fővárosiak a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK csapatot fogadták.  

A Dinamo szurkolók magyarellenes megnyilvánulása miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat egy nappal később arról tájékoztatott, hogy feljelentést tesz az Országos Diszkriminiációellenes Tanácsnál és írásbeli felszólítással fordul a Román Labdarúgó Szövetséghez, hogy vizsgálja ki a bukaresti mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

„Azt gondolom, a sportnak a fair-play játékmódról kell szólnia, ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén megtesszük a kellő jogi lépéseket, amelyek félelmet keltenek a magyar közösségen belül”, fogalmazott Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményében rámutat, hogy teljes mértékben elítéli a sport területén felmerülő magyarellenes uszításokat és aggasztónak tartja ezt a fajta szélsőséges törekvést.

„Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló effajta etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások most különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget, amikor a legfontosabb elvárás az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség is érezhesse, hogy az országnak teljes jogú polgárai”, fogalmaz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a fővárosi focimeccsen történt magyarellenes megnyilvánulások kapcsán. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *