Romániában jövőre halasztották az idén esedékes népszámlálást

A koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztották Romániában a 2021. évi népszámlálás megrendezését, az erről szóló sürgősségi rendeletet 2021. május 19-i ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A nép- és lakásszámlálás során a 2021. december elsején fennálló állapotot veszik alapul. Az eredeti referenciadátum 2021. május elseje volt. Az adatfelvételt a 2022. február-július időszakban bonyolítják le.

A jogszabály indoklása arra hivatkozik, hogy a sorozatosan meghosszabbított veszélyhelyzet és a koronavírus-fertőzések (akkori) növekvő száma miatt a – szabad levegőn történő adatfelvételnek kedvező – május-július időszakra halasztották a mezőgazdasági összeírást Romániában, amelyet az eredeti menetrend szerint februárban kezdtek volna el. A népszámlálást, amelynek az előkészítése a járvány miatt amúgy is megkésett, így most már azért is el kell halasztani, mert az adatfelvételre eredetileg kitűzött 2021. július-novemberi időszak részben átfedésben lenne a most kezdődő agrárcenzussal.

Az új menetrend szerint 2022. február 1. és március 13. között a közigazgatási és személyi nyilvántartó adatbázisok összefésülésén alapuló közvetett adatgyűjtést végzik.

Március 14-től május 15-ig – a romániai népszámlálások történetében először – a kérdőívek internetes kitöltésének útján szolgáltathatnak magukról adatokat Románia lakosai. Azokat, akik ezt valamiért nem tudják elvégezni, a 2022. május 16. – július 17. közötti időszakban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. A statisztikai hivatal azzal bíztatja az embereket a kérdőívek online – számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen történő – kitöltésére, hogy így csökkenthető a fertőzésveszély, mindenki maga gondoskodhat a felvett adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt.

A sürgősségi kormányrendelet a tavaly ősszel véglegesített népszámlálási törvényt módosítja. Nem változott a jogszabály azon – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára elfogadott – előírása, amely szerint az útmutatókat és kérdőíveket a kisebbségek nyelvén is elérhetővé teszik.

Romániában a népszámláláson megállapított lakosságaránytól függ, hogy egy adott településen joga van-e valamely nemzeti kisebbségnek az anyanyelvű tájékoztatásra, feliratozásra, joga van-e anyanyelvét használni a hivatalokban. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyelvi jogok húsz százalékos lakosságarány felett illetik meg a nemzeti kisebbségeket. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás hivatalos végeredménye szerint Románia 20 121 641 lakosa közül 1 227 623 (6,1 százalék) vallotta magát magyarnak.

Forrás: MTI

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *