Magyarellenességbe csapott át a koronavírus-korlátozások elleni tüntetés egy romániai városban

Idegengyűlölő jelszavak skandálásába torkollottak Románia több városában a járványvédelmi intézkedések elleni tiltakozó megmozdulások. A tiltakozók országszerte a palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”. A  dél-romániai Pitești városában a csőcselék a magyarok ellen fordult, a tüntetők a lelátókon időnként felcsendülő, „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmust skandálta.

Az ország nagyobb városain átsöprő tüntetéshullámhoz Argeș megye székhelyén is csatlakoztak 2021. március 29-én késő délután, és az alig százfős tömeg estére több mint ötszáz fősre duzzadt. Mint az argesulonline.ro portál beszámolójában megjegyzik, a korlátozó intézkedések – mint a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés – elleni megmozdulás „sajnos elfajult”, és egyre inkább az idegengyűlölet lett úrrá. Míg kezdetben „Szabadságot!”, „Le a kormánnyal!” vagy „Nyissák ki a stadionokat!” jelszavakat kiabáltak, a végére a – főleg a futballhuligánoktól átvett – „Ki a magyarokkal az országból!” és az „Arafat, ne feledd, ez nem a te hazád!” skandálások lettek túlsúlyban. (Utóbbit a palesztin-szír származású belügyi államtitkárnak, a romániai rohammentőszolgálatot megalapító Raed Arafatnak címezték.)

Klaus Iohannis román államfő és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes éles hangú állásfoglalásban ítélte el a járványvédelmi intézkedések ellen hétfő este tüntető személyek idegengyűlölő, kirekesztő és szélsőséges megnyilvánulásait.

 „Ezek teljességgel elfogadhatatlanok” – olvasható az elnöki hivatal közleményében. Klaus Iohanis szerint Románia egy demokratikus ország, amely tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítás jogát, hiszen ez a szabad társadalom egyik elvitathatatlan és alapvető elve. „A demonstrációk és a tüntetések természetesek, legitimek, minden jól működő demokrácia szerves részét képezik. Ami azonban teljességgel tűrhetetlen és elfogadhatatlan, az az erőszak, a szélsőségesség és az idegengyűlölet, amelyeket a mindannyiunk egészségét és életét védeni hivatott intézkedések elleni lázadások mögé próbálnak bújtatni” – idézte Iohannist az Államelnöki Hivatal közleménye.

„Tiszteletben tartjuk a gyülekezési szabadságot, a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát. Viszont elfogadhatatlan a napokban tapasztalt erőszak az utcán és a közösségi médiában, a rasszista rigmusok vagy az antiszemita indíttatásból megfogalmazott halálos fenyegetés! Én tudom, hogy a mostani vírushelyzet sokunkban szül kilátástalanságot. Dühösek vagyunk, hiszen mindannyian vissza akarjuk kapni a szabadságot, amit egy éve megcsonkított a járvány, a napi esetek száma is nő, amely előrevetíti, hogy ennek a nehéz időszaknak még korántsem tartunk a végénél. Érthető a kilátástalanság és érthető a düh is, ami viszont nem elfogadható, az az agresszió. Ott, ahol szóbeli agresszió van, előbb-utóbb megjelenik a fizikai agresszió, a bántalmazás is. Egyik sem lehet a fegyverünk a járvány leküzdésében, márpedig le fogjuk küzdeni a járványt, és egyáltalán nem mindegy, hogy egyénenként és társadalomként lesz-e miért szégyenkeznünk. Most a legfontosabb, hogy egymást segítsük, és ne egymást bántsuk. Én erre kérek mindenkit!” – írta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Forrás: MTI, Maszol

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *