Minority SafePack: hét tagállamban kigyűlt a kvóta

Teljesült 2018. március 19-én a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele: összegyűlt az EU hét tagállamban az Európai Bizottság által korábban megállapított minimális számú támogatói aláírás (kvóta). 

Dánia volt a hetedik ország, ahol sikerült meghaladni a kvótát. A skandináv államban hétfőn 9800 aláírást gyűjtöttek össze, a követelmény legkevesebb 9750 aláírás volt. Pár órával korábban Horvátországban is összegyűlt a szükséges számú aláírás. Az aláírást gyűjtő európai országok listája és az eddigi támogató kézjegyek száma itt érhető el.

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az egyik feltétel most már teljesült.

Az aláírások összesített száma átlépte a 900 ezret, így a hátramaradó két hét alatt már kevesebb mint 100 ezer aláírásra van szükség.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *