Újra Laczikó Enikő az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője

​Az RMDSZ által javasolt Laczikó Enikőt nevezte ki a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) élére Sorin Grindeanu miniszterelnök. Laczikó Enikő 2015 októberéig vezette a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó hivatalt, jogászként, a magyar ügy és a kisebbségi jogsérelmek jó ismerőjeként mindig rátermettségéről tett tanúbizonyságot.

Románia legnagyobb őshonos kisebbségének képviselőjeként a hivatalt akkor is RMDSZ-es politikus vezette, amikor kormányon vagy éppen ellenzékben volt a Szövetség. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök ezt az elvet teljesen természetesnek tartja, hiszen úgy véli: a Szövetség a kisebbségi kérdés zászlósaként a legerősebb hangon tudja artikulálni a jogsérelmeket, közel hét százalékos, arányos képviseletével lehetősége van arra, hogy beleszóljon a döntések alakításába, hogy a többi elismert romániai kisebbségi közösség ügyét is előre mozdítsa.

Az ügyvezető elnök rámutatott: bár Laczikó Enikő kinevezésével Romániában nem oldódik meg a kisebbségi kérdés, a Szövetség azt a feladatot szánja neki, hogy a végrehajtói hatalom szintjén is felhívja a figyelmet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak korlátozására. „Nekünk, Szövetségként továbbra is az a feladatunk, hogy fejlesszük, hogy tökéletesítsük a nemzeti kisebbségek védelmének rendszerét. Ezt demokratikus eszközökkel, konstruktív párbeszéddel akarjuk elérni. Az önkormányzatokban, a parlamentben, de a kisebbségi államtitkár révén is hangot kell adnunk a román diplomácia ferdítéseinek. Hangosan kell mondanunk: Románia nem modellértékű, ami a kisebbségi jogok betartását illeti” – összegzett Porcsalmi Bálint.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *