A választások bojkottálására készül az AUR

Hiányolja a kétfordulós polgármester-választást és ezért a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján az alakulat elnöke.

George Simion emlékeztetett, van egy tervezetük a parlamentben a polgármesterek és a megyeitanács-elnökök két fordulóban történő megválasztásáról, de már nincs esély arra, hogy azt még ebben a törvényhozási ciklusban elfogadják, mert „a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok, az igazságszolgáltatás, a hírszerző szolgálatok, az alkotmánybíróság és a Nép Ügyvédje” is alá van rendelve a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL). Az AUR elnöke hozzátette: „kétfordulós választás nélkül nincs remény a demokratikus győzelemre”, ezért valamilyen formában bojkottálni fogják a június 9-i helyhatósági választásokat, és erre fognak biztatni más pártokat is. Simion szerint alakulata nem riad vissza a „szélsőséges, de demokratikus gesztusoktól”, hogy kifejezze ellenvetését.

Az AUR elnöke ugyanakkor a közösségi média „cenzúrázására” tett kísérletről is beszélt, „antidemokratikus és totalitárius magatartással” vádolva a „Iohan­nis-rezsimet”, amelyet szerinte Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök képvisel.

George Simion felrótta azt is, hogy túl nagyszámú aláírás gyűjtésére kötelezik a választáson indulni kívánó pártokat, szerinte ez akadályozza az új, fiatal alakulatokat. „Nem beszélhetünk többpártrendszerről, amikor 200 ezer aláírást követelnek egy párttól két hét alatt” – fogalmazott. https://www.3szek.ro/load/cikk/164773/a-valasztasok-bojkottalasara-keszul-az-aur

Please follow and like us: