Nem gyengült az erdélyi magyarság képviselete a román parlamentben

Nem gyengült az erdélyi magyarság képviselete, az RMDSZ megőrizte mandátumai számát a bukaresti parlamentben – derült ki a hétfőn, 2020. december 14-én közzétett végleges eredményekből. A magyar képviselet jelentősége azért is nőtt meg, mert bekerült a román törvényhozásba a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensekkel hívta fel magára a figyelmet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi és parlamenti jelöltlistáiról harminc törvényhozó szerzett mandátumot a romániai parlamenti választásokon – erősítette meg a központi választási bizottság (BEC), amely 2020. december 14-én ismertette a mandátumok elosztását.

Az RMDSZ kilenc szenátori mandátumot szerzett, a képviselőházban pedig 21-et, ugyanannyit, mint 2016-ban. A magyar összefogás jegyében kialakított RMDSZ-listákról a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egy-egy jelöltje is bejutott a bukaresti képviselőházba.

A vasárnapi parlamenti választásokon az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáira 339 030 szavazatot adtak le, ez az érvényes voksok 5,74 százaléka. A magyar szövetség szenátusi jelöltlistáira 348 262-en szavaztak, ami 5,89 százaléknak felel meg. Az RMDSZ a legutóbbi, 2016-os választásokon – amikor az országos részvétel a mostaninál magasabb, 39,8 százalékos volt – képviselőházi jelöltlistáira 435 969 szavazatot (6,19 százalék), a szenátusi listákra pedig 440 409 szavazatot (6,24 százalék) kapott.

A választásokat ezúttal is a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte, amely a képviselőházi listákon a voksok 28,9, a szenátusi listákon pedig az érvényes szavazatok 29,32 százalékát gyűjtötte össze. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25,18, illetve 25,58 százalékkal, harmadik a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS 15,37, illetve 15,86 százalékkal. Az említett négy politikai alakulaton kívül a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépte még át az ötszázalékos parlamenti küszöböt, a képviselőházi voksok 9,08, és a szenátusi szavazatok 9,17 százalékát összesítve.

Az AUR kitiltaná az RMDSZ-t a parlamentből

Ez utóbbi alakulat megerősödése számít a legnagyobb meglepetésnek, a magyar szempontból különösen aggasztó, hogy az AUR több olyan politikust is soraiban tudhat, akiknek a számos magyarellenes megnyilvánulása is volt a múltban.

„Az RMDSZ-nek nincs mit keresnie Románia parlamentjében, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az etnikai alapon szerveződő politikai alakulatok betiltását célzó alkotmánymódosítást kezdeményez” – közölte kevéssel a választási eredmények közzététele után George Simion, a parlamenti képviselethez jutott új nacionalista párt társelnöke.

Az elemzők egyelőre csak találgatják, hogy miként erősödött meg két-három hónap alatt észrevétlenül a részeredmények szerint 9 százalékos parlamenti súlyra számító politikai alakulat, amely a szeptemberi helyhatósági választásokon még nem jutott képviselethez az önkormányzatokban. Dan Tapalga úgy értékelte: az AUR egy mesterségesen összevarrt „politikai Frankenstein”, amelyben az idegengyűlölő, magyarellenes, Nyugat-ellenes, unionista (a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését sürgető), legionárius retorikát gyúrták össze. Szerinte igaz ugyan, az AUR az egykori Nagy Románia Párt (PRM) szavazóit szerezte meg a Dragnea-féle nacionalistákat félreállító Szociáldemokrata Párttól (PSD), de a kommunizmus nosztalgiájából táplálkozó Corneliu Vadim Tudor vezette szélsőbaloldali PRM-mel szemben inkább szélsőjobboldali alakulatnak tekinthető.

Fociultrából űzvölgyi provokátor

A Digisport.ro rámutatott, hogy George Simion a román labdarúgócsapatok ultráit a nemzeti válogatott zászlaja alatt egyesítő szurkolói közösségek – az Egységesen a trikolór alatt, Honor et Patria – létrehozásában is szerepet vállalt. A sportportál több fotót publikált, amelyeken Simion látható a román válogatott szurkolóinak kemény magja körében, hozzátéve, hogy a galeri randalírozása miatt az UEFA több ízben megbüntette a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF). A lap azt is felidézte, hogy a Honor et Patria Idegenek nélkül a nemzeti válogatottban című közleményben tiltakozott a szövetségi kapitánynál, amikor behívta a válogatottba a frissen román állampolgárrá vált portugál Mario Camorát.

Az erdélyi magyar lapok által „úzvölgyi provokátorként” emlegetett George Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy „szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben.

Az AUR több mint száz aktivistája december 1-jén a vesztegzár alá vont Gyulafehérváron, a gyülekezési tilalmat megszegve ünnepelte Erdély és a Román Királyság egyesülését. A párt a járványügyi korlátozásokkal elégedetlenkedők és vírustagadók körében szerzett népszerűséget, tüntetéseket szervezett Bukarestben a védőmaszk kötelezővé tétele ellen. A román ortodox egyházzal szoros kapcsolatot ápoló szervezet az ellen is tiltakozott, hogy a járvány miatt korlátozták a templomi szertartásokat és betiltották a zarándoklatokat.

Kormányra kerülhet az RMDSZ

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ részvételével alakítandó, a kisebbségi frakció parlamenti támogatására is számító kormánykoalíciónak elvileg 56 százalékos többsége lehet a bukaresti parlamentben.

A december 6-i parlamenti választásokon a szavazásra jogosult román állampolgárok 31,95 százaléka vett részt.

Forrás: MTI

Please follow and like us: