Megbukott a román kormány

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya 2021. október 5-én a parlamenti szavazáson.

Florin Citu román miniszterelnök felszólal a legnagyobb frakcióval rendelkezõ ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2021. október 5-én.
MTI/Baranyi Ildikó

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Citu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása. A bizalmatlansági indítványt a PSD és USR mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazta. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak.

Az RMDSZ nevében felszólaló Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes úgy értékelte: felelőtlenség a járvány tombolása közepette alternatíva nélkül kormányt buktatni. A most egymást támadó volt kormányzati partnereket arra figyelmeztette: egy koalícióban nem erőltethetnek egymásra olyan intézkedéseket, amelyeket a másik nem tud elfogadni, mert a másik mögött is választói felhatalmazás áll, energiájukat inkább a közös célok megvalósítására kellene összpontosítaniuk. Az RMDSZ szónoka felérte a PNL-t és USR-t: tegyék félre a személyes sértődéseiket és fogjanak össze a közös kormányprogramba foglalt reformok megvalósítása érdekében.

A szavazás eredményének kihirdetése után Marcel Ciolacu leszögezte: a PSD semmiképpen nem fog egy kisebbségi, liberális kormányt támogatni, legfeljebb egy szakrétői kormány beiktatását hajlandó megszavazni, amely elvezeti az országot az előrehozott választásokig.

Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Citu-kormány ügyvivőként vezeti az országot. Az elnök kedd esti nyilatkozatában bírálta azokat a „cinikus” politikusokat, akik a „reformizmus” álarcát viselve vagy éppenséggel a románok érdekeire hivatkozva megbuktatták a kormányt, az országot sújtó egészségügyi és az energia drágulása okozta válságot politikai válsággal tetézték. Iohannis szerint az energiaárak válsága, és a világjárvány közepette viszont kormányra van szüksége az országnak, a politikai válságból kivezető megoldás megtalálása pedig felelőségteljes, érett döntéseket igényel a politikusok és a pártok részéről. Az államfő erre hivatkozva bejelentette: időt hagy a pártoknak a megoldás keresésére, csak jövő héten hívja őket kormányalakítási egyeztetésre az elnöki hivatalba.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *