A KMKSZ elnöke az ukrán főügyészhez fordult a kárpátaljai magyarok elleni uszító kijelentések miatt

Nyílt levélben fordult az Ukrajna főügyészéhez Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, miután a Ternopil Megyei Tanács elnöke, Mihajlo Holovko a televízió nyilvánossága előtt kelt ki a kárpátaljai magyarok ellen.

Mihajlo Holovko szerint „keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak”. A politikus szerint „akinek olyan partnerei vannak, mint a magyarok, annak nincs szüksége ellenségre”. Mihajlo Holovko felszólította Magyarországot, hogy módosítson a politikáján.

Brenzovics László szerint a tanács elnökének kijelentése arra buzdítja az embereket, hogy megfélemlíteni, fenyegetni és zsarolni kell Ukrajna polgárait azok nemzetiségi hovatartozása miatt − írja a Kárpátalja Ma. „Mihajlo Holovko ezáltal büntetőjogi szabálysértést követett el, Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelyének 2. bekezdése értelmében” − írja levelében Brenzovics László, aki hangsúlyozta, hogy Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mélységes felháborodását fejezi ki Mihajlo Holovka kijelentése miatt. Annak érdekében, hogy a továbbiakban bármilyen hasonló, a nemzetiségek közötti gyűlöletkeltési kísérletet megfékezzenek, a szövetség elnöke azt kéri: Kezeljék ezt a levelet úgy, mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést. Kezdeményezzenek és végezzenek teljes körű vizsgálatot a Mihajlo Holovko által elkövetett bűncselekmény kapcsán, az Ukrán Büntetőtörvénykönyv 161. Cikkelye 2. bekezdése alapján és adjanak erről megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázisból.

Forrás: MTI

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *