Magyarellenes gyűlöletkeltésért bepanaszolták az ügyészségen Dan Tanasát

Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és bűncselekményre való felbujtás miatt panaszt tett 2019. február 5-én a Magyar Polgári Párt (MPP) a gyergyószentmiklósi ügyészségen a magyar szimbólumok és feliratok ellen harcoló Dan Tanasa bloggerre. 

Mezei János, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta: nemcsak a sepsiszentgyörgyi bloggert, hanem az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a gyűlöletkeltést „felhangosító” Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is bepanaszolták. A pártelnök hozzátette: a panaszban megfogalmazott állításaikhoz közel 90 oldalnyi bizonyítékot mellékeltek. Megjegyezte: abban reménykednek, hogy jogi úton le tudják állítani a bepanaszoltak gyűlöletkeltő tevékenységét. 

Dan Tanasa 11 éve uszít a magyarok ellen, a blogján közölt szövegekben torzítva, félremagyarázva “tudósít” magyar témákról, az általa indított perekről. Bejegyzéseit gyalázkodó, fenyegető hozzászólások követték a blogon egészen 2018 nyaráig, amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyebek között azért büntette a bloggert, mert nem moderálta a hozzászólásokat. Dan Tanasa azóta letiltotta a hozzászólásokat a blogján, és a gyűlöletkeltő kommentárok a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a közösségi oldalára költöztek, mely átveszi Dan Tanasa uszító szövegeit. 

Ezúttal nem Dan Tanasa és egyesülete bírósági feljelentéseit, hanem az uszító szövegeiket kifogásolták. A panasszal próbálnak kiállni a sértett MPP-s polgármesterek mellett, akiket a blogger vagy egyesülete jelentett fel a bíróságon a székely szimbólumok használata vagy a magyar feliratok miatt. 

Dan Tanasa a magyar identitás elemeit támadó bloggeri tevékenység után, 2014-ben bejegyezte az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amely az elmúlt években több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok ellen a magyar és a székely szimbólumok használatát, valamint a magyar feliratozást kifogásolva. A perek többségét megnyerte. Az ADEC az elmúlt hónapokban egyebek között azokat a kétnyelvű feliratokat vette célba, amelyeken nem felül van a román és alul a magyar változat, hanem a román és a magyar szövegeket egymás mellett helyezték el, vagy a magyar felirat szerepel felül.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *