Lapunk? Lopunk! 

Az újságírói dilettantizmus mindaddig a bocsánatos bűnök közé tartozik, amíg nem párosul az olvasó félretájékoztatásával, tudatos vagy vétlen megtévesztésével, illetve nem ütközik az írott vagy íratlan törvényekbe, etikai normákba.

Nos, a fekete Kárpáti Igaz Szó az olvasók dezinformálásának a bűnét mindenképpen elkövette szombati számában, és vétett az etikai normák ellen is. Hogy jogsértést is elkövetett-e, azt nem tudom, mert lehetséges (de nem hinném), hogy a lapnak van valamilyen megállapodása arra, hogy egy az egyben átvegyen anyagokat a Népszabadságból. Hogy ezt a forrás megjelölése nélkül teszi, az már etika és jóízlés dolga.

Az olvasókat azonban nem (csak) azzal téveszti meg az újság, hogy nem közli a forrást, hanem leginkább a képen is bejelölt állítással: "Mint Gémesi Ferenc államtitkár lapunknak elmondta..." Ez bizony csalás, hamis látszat keltése, mondhatni: hazugság, hiszen az államtitkárt természetesen a Népszabadság kérdezte meg és nem az Edélyi Gábor által jegyzett ungvári lap.

(fekete) Kárpáti Igaz Szó, 2006. augusztus 5

Az eredeti Népszabadság-cikk itt olvasható. Különben rákerestem az interneten az anyagra, két olyan portált találtam, amelyik átvette, természetesen hivatkoznak a forrásra (Felvidék Ma, Balaton.hu), sőt, a második még a "lapunknak"-ot is elhagyja, nehogy megtévesztő legyen.

Ja, hogy el ne felejtsem! Azért az Igazszó mégsem változtatás nélkül vette át a fővárosi laptól a cikket. Az legelejére, ki tudja milyen okból, odabiggyesztettek egy fölösleges névelőt. Szinte látom az olvasószerkesztőt, amint ezt a nagy tettet végrehajtja, majd elégedetten hátradől a székében: ma már megdolgozott a fizetéséért.

(Mellesleg a nagy nemzetkoncepcióra én is regáltam: Ne csináld a fesztivált.)
olvasás