Balla D. Károly
Üzenetek:
Nevem:
Email vagy Url:
Mondom :

Összes bejegyzés

blogring.hu

 

     BéDéKá-OnLine
     Balla D. Károly
     Könyveim
     Publikációim
     Műfaji listák
FRISSEK:
BLOGTÉR:
MÁS:
     Berniczky
     Pánsíp
     Alkarpatraz
     Dr. Kállay
ÉN, de MÁSUTT:
     Blogtéri Manzárd
     Népszabi Online
     iWiW
     ErTe-NapiGonosz
     Freeblog

06. márc. 31.

Belterjes Helyben, háztartásilag nem sok jó történik mostanában nálunk: a házunk külső falán megrongálódott villanyvezeték ügye ma sem oldódott meg, továbbra is egy ideiglenes megoldással, ablakon belógatott kábelen kapott árammal üzemel a ház minden elektromos készüléke. Erre most még rájött az, hogy a vízszivattyú is befuccsolt a pincében, ahhoz is mestert kellett hívni, de idő hiányában csak megnézte azzal, hogy majd jön és szétszereli; nem tudja, mi lehet a hibája. Ha ez így folytatódik, akkor a hűtőszekrény lesz a következő. Önző módon persze azt mondom, amíg internetezni tudok, addig akár rám is dőlhet a ház.

*

Házon kívülről ellenben jó dolgok érkeztek. Megjött az Irodalmi Jelen, benne a jó pár éve írt szonettkoszorúm (a hétvégén felteszem ide is). Nem is tudom, periodikában valaha is megjelent-e ilyen terjedelmes költői anyag tőlem. Ezen kívül tárcanovellát kértek tőlem a megújuló Szép Szóba (a Népszava melléklete). Érdekessége a dolognak, hogy a rovat szerkesztője az Élted volt regénye alapján ismer engem, amelyet Tarján Tamás dedikáltatott velem a részére.

10, 20, 30 éve írtamÉppen 10 éve, 1996 márciusában írtam első olyan (később kibővített) esszémet, amelyben őszintén szembenéztem a kárpátaljai irodalom azon problémáival, amelyek korábban vagy nem voltak számomra tisztán, egyértelműen felismerhetők, vagy nagyvonalúan elsiklottam felettük. Önvédelemből-e avagy sorstársaim védelmében? Valószínűleg is-is.

Ám a kis literatúránkban a 90-es évek legelején kibontakozó és az évtized derekára felerősödő folyamatok és kiéleződő ellentétek kikényszerítették belőlem a kritikus hozzáállást. Nem kerülgethettem tovább a forró kását: összefoglaltam a tapasztalataimat, kimondtam, amit gondoltam.

Mindennek sajátos következményei lettek. Éppen azzal, hogy akkor először komolyan foglalkoztam vele, éppen azzal vette kezdetét eltávolodásom tőle. Ez akkor még nem látszott ilyen tisztán, de utólag visszanézve bizonyosnak tűnik, én akkor tettem az első távolodó lépést attól, amit kárpátaljai magyar irodalomnak nevezünk. És nemcsak én mozdultam, mert pontosan ugyanekkor kezdett a nevezett is elhúzódni tőlem. Tíz év alatt fényévnyi lett köztünk a távolság, és mára jószerével az érintkezési pontok is megszüntek. De akkor, 96-ban, még nagyon a magaménak éreztem azt, amit belülről próbáltam láttatni. Mégis innen datálható a nagy szakítás:

Előítéletek és beilleszkedési zavarok

10 év elteltével az esszéhez 30-40 lábjegyzet kívánkozna: részben az elmúlt évtized alatt érvénytelenné vált adatok frissítései, részben a leírtak értékelése az azóta megfigyelt új fejlemények tükrében. Valamelyik jegyzetnek ki kellene például mondania, hogy az a remélt új nemzedék előbb csak eltávozott Kárpátaljáról, utóbb, éppen az idén, folyóiratuk széthullásával végleg meg is szűnt.


Választási prognózisok

A NOL összefoglalja az elismert közvélemény-kutatók választások előtti utolsó nyilvános prognózisait adja közre. Az egyes cégek-intézmények adatai között mutatkoznak ugyan különbségek, de néhány dologban hozható bizonyos végkövetkeztetés. Ennek lényege, hogy a felmérések szerint 2 héttel a tényleges választások előtt a legvalószínűbbnek a mostani kormánykoalíció győzelme látszik. Ennek esélyét az növeli, hogy egyfelől az MSZP behozta a Fidesszel szembeni lemaradását, másfelől az SZDSZ inkább bejuthat a Parlamentbe, mint a jobboldali kis pártok valamelyike.

Bár ez a következtetés nagyjából egybeesik azzal, amit magam is kívánatosnak gondolnék (azzal a különbséggel, hogy én az MDF-et nemcsak a Parlamentben, hanem akár a leendő kormány-koalícióban is szívesen látnám), azért a kételyeim is megfogalmazódnak.

Először is az adatok minden esetben igen szorosak, és a hibahatár ± %-at ide-oda tologatva az eredményekből akár a Fidesz biztos győzelme is kiolvasható.

Másodszor: a mostani felfokozott hangulatban szerintem (ez csak megérzés, de annak eléggé határozott) jelentős lehet a rejtőzködő szavazók száma. Vagyis azoké, akik pontosan eldöntötték azt is, hogy elmennek szavazni, és azt is, hogy kire adják a voksukat, ám a kérdezőknek inkább bizonytalan választ adnak, "teszik magukat". Hogy ők mely szavazókörhöz tartoznak, arról még a megérzések szintjén sem akarok nyilatkozni.

Harmadszor: némi nyugtalanságra ad okot a REAL-PR 93 Piac- és Közvélemény-kutató cég felmérésének eredménye, amelyet ugyan szakmailag vitatnak, de mégis 400 ezernél (!) több, véletlenszerűen kiválasztott megkérdezett véleményét tükröz, és ez bizony 5 %-os Fidesz előnyt mutat, továbbá azt, hogy a kis pártok egyike sem lépi át a parlamenti küszöböt.

Negyedszer: még hátra vannak a tömeges pártrendezvények. Az MSZP ilyen még nem tartott, a Fidesznek azonban nemcsak hogy gyakorlata is van benne, hanem az is tudható, hogy hívei szívesen mutatják magukat erős és egységes tömegnek – ennek pedig üzenete lehet a bizonytalanok számára.

Végül, ötödször: mint emlékezhetünk rá, Orbán Viktor erős a finisben, négy évvel ezelőtt a két forduló között kis híján a maga javára fordította az egyértelműen veszítő állást.

Mindez számomra azt jelenti, hogy a parti egyáltalán nincs lejátszva és lesz miért a képernyőre tapadni a választási napok éjszakáján.


 
A BéDéKá-Online frissei:
 
frissítés és átlépés a blogringhez
 

Kárpátaljai hírek:
o
Kárpátinfó - egy igazi hírportál

a KMKSZ lapja
az UMDSZ lapja
o
Linkgyűjtemények:
o
  karpatalja.lap.hu
  karpatajairodalma
o
STATISZTIKA:
o

© Balla D. Károly 2001-2006. Az oldalaimon közölt tartalmak szerzői jogvédelem alá esnek.
Ajánlott kondíciók: felbontás: 1024×768; szövegméret: közepes; karekterkódolás: Central European (Windows 1250); böngésző: Internet Explorer 6.0