Peresztrojkácska
CyberBooks Kiadó, 2005

[CD-ROM; letölthető e-book-fájl]

Ismertető | Tartalom | Előszó | a Kiadó
A Magyar Elektronikus Könyvtárban: Itt található
Interjú a könyvről a KÁFÉban (Gergely Tamás)
Ismertetés az erikanet.hu-n
Mika Róbert cikke a Papiruszban

Kerekes Tamás recenziója:
Kárpátinfó |  VajdaságPortál
 | relatio.ro | KÁFÉ


Kiadói ismertető

A József Attila-díjas szerző 1957-ben született a kárpátaljai Ungváron, ma is ott él családjával. Sokoldalú alkotó, kiadott versei, novellái, regényei, drámái, műfordításai, esszéi másfél tucat önálló kötetet töltenek meg. Több mint két évtizede végez szerkesztői és irodalomszervezői munkát, szakmai csoportok vezetése, lapok és kiadói műhelyek alapítása után munkájának fő terepe az Internet lett, ahol is több alrendszerből álló kisebb írói-szerkesztői „webbirodalmat” alakított ki. Innen ered vonzalma a digitális megjelenési formák iránt is.

Kiadónk több részesre tervezett első gyűjteményébe Balla D. Károly 1985 és 1990 között keletkezett publicisztikai írásait, esszéit vettük fel. Ahogy a válogatás címe is mutatja: az úgynevezett peresztrojka évei voltak ezek, amelyeket a szerző szülővárosában, a Szovjetunió perifériáján élt meg – magyarként. Írásai a kor hű dokumentumai, egyben olyan szubjektív vallomások, amelyek nem csupán a birodalmi politikáról, a társadalmi átalakulásokról, a nemzeti(ségi) kérdésekről alkotott véleményét tükrözik, hanem azt is, ő maga hogyan formálódott az események sodrában.

Összeállításunkban az eredeti formájukban közölt akkori írások kiegészülnek a szerző hosszabb-rövidebb aktuális jegyzeteivel. Ezekben az egyes művek keletkezésének és megjelenésének nem ritkán kalandos és tanulságos történetét is elbeszéli.

 

Tartalom