03.09.15
Gergely Tamás
hozzászól
Így történt

KÉS (Anna Lindh)

(Gyilkosság Stockholmban)

     A klasszikus eset: a harmincéves nő meghívta magához egykori barátja új nőjét. „Beszélgetni.” Ittak egy pohár vörös bört. Amikor vendége a vécéről kifele tartott, hajsprét fújt a szemébe, majd kenyérvágó kést döfött belé: deréktól felfele többször eltalálta, megsebezte nyakát is.
     Riválisa védekezni próbált, ám megcsúszott a saját vérében, a padlóra zuhant; tüdejét érte az újabb szúrás. Sikerült mégis kinyitnia az ajtót, kiszaladt a folyósóra. Támadója utána - eldobva a kést áldozatának fejét verte a cementpadlóba.
     A zajra előjöttek a szomszédok. Riadóztatták a rendőrséget. Mentő szállította be a vérző nőt a kórházba, ahol meg tudták menteni az életét.
     A per folyamán a harmincéves azzal védekezett, hogy tulajdonképpen őt érte a támadás, őt próbálta megsebesíteni vendége a kenyérvágó késsel. Nem hittek neki, büntetése nyolc évi börtön.

     Anna Lindh az EMU-népszavazás előtti kampány kellős közepén kikapcsolódást keresett, amikor szeptember 10-én délután a külügyminisztérium épületéből kisétálva az NK-ba igyekezett. Kb. 15.45 volt ekkor. Előbb a Gallerian, a fedett bevásárlóközpont Jackpot üzletében vásárolt, majd bement a szemközti NK-ba (Nordiska Kompaniet), Stockholm talán legelőkelőbb áruházába.
     Az úton mindvégig vele volt barátnője, Eva Franchell.
     A Hamngatan/Regeringsgatan kereszteződés felőli bejáraton lép be az áruházba, mozgólépcsőn jutnak fel az emeleti szintre. A Philippa K butik előtt éri a támadás. Egy 180 centiméter magas, harminc év körüli férfi tör rá. Kétszer fejbe veri, majd kést döf belé.
     A vágás Anna Lindh karját, mellét meg a hasát érte. A földre esett, bár nem vesztette el az eszméletét, és a hozzá legközelebb állónak azt mondta:
     „Leszúrtak!”
     16.14:23-kor telefonált egy magánszemély az SOS Alarmnak, hat percre rá volt kint a mentő. Öt órakor már műtötték a solnai Karolinska kórházban. Éjjel egykor úgy tűnt, meg tudják állítani a máj vérzését. Egy óra múlva viszont folytatni kellett az operálást. 05.29-kor nyilvánították halottnak Svédország külügyminiszerét.

     A hangosbeszélőben a NK személyzete orvosok segítségét kérte. Mire Cecilia Magnusson odaért, már többen jelentkeztek előtte. CM szerint Anna Lindh viaszfehér volt.
     Hanna Sundberg látta, hogyan esik le a földre Anna Lindh, hogy az ütések a has felé irányulnak. HS kiált, de nem mer odamenni.
     A gyilkos… a kijárat felé haladt, szaladni csak akkor kezdett, amikor valaki, egy vörösruhás nő, nem svéd, elkiáltotta magát: „fogják el!”
     A rendőrség. Az állami rádió és televízió segítségével két napig kerestette a vörösruhás nőt, szükség van ugyanis tanúkra; végül jelentkezett.
     Lindh barátnője. Lindh barátnője látta a támadást, de nem tudta megakadályozni.
     Az egyik mozgólépcső mellett megtalálták a kést, amivel a férfi támadott, egy közönséges „morakniv” (ejtése: ’múráknív’): 10-15 centi hosszú a pengéje, muanyag a nyele, kétkezi munkások szívesen használják.
     A késelő az első jelentések szerint 30-40 éves 180-185 centi magas, kék kepsze van, sötét színű, csuklyás „barát”-zekéje.
     A késelő a későbbi jelentések alapján 32 éves hajléktalan, szürkéskék kepszet viselt, NIKE-felirattal. A vékony kabátot az áruházon kívül hajította el.
     Elvegyült a vásárlóközönségben, még az NK-ban nyomát vesztették.
     Csak a miniszterelnöknek meg a királyi családnak jár állandó jelleggel gorilla, a külügyminiszter esetenként kap, amennyiben a belügy szakemberei veszélyesnek ítélik a helyzetet. Tízedikén délután nem volt testőre.
     Kockázatos dolog egy „vörösruhás” nőt keresni, attól lehet tartani, hogy nem az igazi vörösruhás jelentkezik. Éppen ezért a rendőrség bizonyos információkat nem közölt a vörösruhásról, a későbbi azonosítás sikere céljából.
     Politikai gyilkosságra gyanakodtak, hiszen népszavazásra kerül sor a gyilkosságtól számított negyedik nap, a rendőrség viszont magányos gyilkost keres, aki nem tervezte meg a gyilkosságot.
     5.29-kor halt meg, negyed tízkor közölték a halálhírét a rádióban.
     Az NK egyik őre, Ridouan Bakali Anna Lindh mellett állt, amikor a mentők megérkeztek. Az elsősegély fontosabb a tettes üldözésénél, nyilatkozta.
     A svéd miniszterelnök első sajtótájékoztatóján könnyeivel küzdött, többször meg kellett állnia.
     Közvetlenül a gyilkosság után a Sahlén-ház fodrásza elutasított egy láthatóan zavart és különösen viselkedő harmincévest, aki hajat akart nyiratni. A gyilkos lett volna?
     A rádióhírek a külügyminiszter „kritikus állapotá”-ról beszéltek, miközben az mindvégig életveszélyben volt.
     Mindent vér borított, a Phillippa K-ból sikítozva szaladtak ki a vásárlók. Suttogni kezdték, hogy a külügyminisztert késelték meg.
     Ötvenezren vettek részt a Sergels téren megrendezett tüntetésen, ahol Göran Persson svéd miniszterelnök beszélt és Eva Dahlgren, Anna Lindh kedvenc dalszerzője énekelt.
     Az eldobott és minden valószínuség szerint a gyilkosságnál használt késen nincs ujjlenyomat. Minthogy azonban feltételezik, hogy a kés lopott, ujjlenyomatot találhatnak a kés tokján, melyet a tolvaj a Claes Olsson üzletben még a kimenetele előtt eldobott.

     11-én reggel tájékoztatták az arvikai idegklinika betegeit a stockholmi gyilkosságról. A betegeknek szabad volt kérdezni, így a részleteket is megtudták. Többek közt azt, hogy Anna Lindh-et késsel gyilkolták meg. Egyikük, egy huszonöt éves mindvégig csendben maradt, viszont a röpgyűlés után elhagyta a kórház épületét. Egy óra múlva tért vissza – véres ruhában. Időközben megölt egy ötéves gyereket.
     A Gategaarden napközi előtt megvárta, amíg a gyerekek enni mentek. Egy bokor mögött állt, az ötéves kislányt ott szemelte ki, sose látta korábban. Egy férfi alkalmazott megpróbálta lefogni a gyilkosság után, de nem sikerült, viszont a klinikára való visszatérése után ellenállás nélkül megadta magát a rendőrségnek.