Olvasói megnyilatkozás [2003.04.06]:

Megszólítjuk az olvasót…

Villáminterjú Spenóttal

Olvastad az első virtuális könyvet is, a Balla D.-ét, mi volt róla a véleményed?

   Ennek a BéDéKának valami isteni szerencséje van. Rendes író verné a fenekét a földbe, ha annyi olvasója lenne a valós könyvének, mint amennyit ő begyűjtött a látszólagossal. Ebből is látszik, nem az a fontos, hogy ki mit ír (nem ír) hanem, hogy milyen a píjár.
    Az ötlet zseniálisan egyszerű. Rég tudjuk, hogy a közönség jelentős része virtuális olvasó, aki annak ellenére, hogy kezébe se vette a könyvet, igen határozott véleménnyel bír. Ez a vélemény azért határozott, mert határozottan egyezik az úri (sznob) körökben hallottakkal. Szerzőnk kiváló érzékkel felismerte a lehetőséget. Most már szegény sznobnak nem kell reszketnie, hogy kiderül az olvasatlansága, nyugodtan kritizálhatja, lehet véleménye a műről, fanyaloghat (mer’ az olyan intellektuális), nem fog lebukni.
   Úgy hiszem, fogunk mi még irigykedni, mikor Károlyunkat megdobják egy akadémiai tagsággal. Mit is mondok, Nobellel.

Mit vársz a Pompéry Juditétól?

   Azt tudjuk, hogy Judit milyen jól ír, de azt még nem, hogy hogyan nem ír. Sok szerzőről tudjuk, hogy nem tud írni, de hogy nem írni tud-e, azt eddig csak egyről. Várjuk ki a végét.

Írhat jó könyvet az, aki a szalámit nem szereti?

   Természetesen! De aki az unicum-sör szintézist, vagy a száraz vörösbort nem kedveli, jobb ha kikergeti a Múzsát a konyhába mosogatni, enmaga meg elszegődik bankárnak vagy politikusnak.

Mért nincsenek újabb Popeye-filmek, a spenóttól jön meg az ereje az embernek, írónak...

   Ez kizárólag a popcorn (leánykori nevén: pattogatott kukorica, csak ezt alacsony IQ-val nehéz kimondani) lobby gátlástalan ellenpropagandájának köszönhető. Arra még az említett monopólium se vetemedett, hogy elhitesse, egy hős tengerész a hőkezelt takarmánynövénytől ilyen erős, értelmes (khm…). Inkább eltávolították a mozivászonról.
   Az embernek természetesen fokozza az erejét a spenót, az írónak, nem tudom…

Tudjuk, hogy Zsimi Kárter szerette a spenótot, szerinted mit evett W. Kicsi korában?

   Én úgy tudtam, hogy mogyoróban utazott. Semmi nyomát nem lehet felfedezni a személyiségében, ami a spenótfogyasztásra utalna.
   W. szemmel láthatóan, kizárólag hormonkezelt, génmanipulált hamburgeren tengődött. Mint tudjuk, ez komoly fejlődési rendellenességet eredményez, az agysejtek csak mennyiségileg fejlődnek, minőségileg nem. Ezt az elváltozást a későbbiekben reménytelen korrigálni.

Kérdezett: Gergely Tamás