KÖZLEMÉNY

Nívódíjban részesítette a seattlei székhelyű Virtuális Akadémia Magyar Szekciója a Café Stockholm honoldal http://cafe.transycan.net Perforál 2003 névre hallgató ”érzékeny kísérlet”-ét. A nívódíj értéke tízmillió amerikai dollárban ki nem fejezhető, ám annál is nagyobb a megtiszteltetés, hogy a következő Apolló expedíció Szaddám fűbe harapott metszőfogán kívül a Perforál magyar eredetijét valamint angol fordítását tartalmazó floppyt viszi magával a Marsra deponálás végett.

A hír máris lelkes reakciót váltott ki világszerteperte: Janikovszky Éva bejelentette, hogy az I love you huszadik kiadásának a címét I love Perforálra változtatja, Esterházy Péter következő regénye pedig a Harmania Perforalis lesz. A Nobel-díjas Gao modern Verne Gyulaként Párizs helyett a Marsra emigrál tovább, 2005-ben játszódó regényében pedig a főhős feltétlenül a Perforál masszívum keresésére indul.

Egyéb nemzetközi visszahangok: Torontóban Simándi Ágnes kijelentette, hogy a Perforál etimológiája a Pere Phoral, Forál atya pedig nem más, mint a ószláv korálokat író titokzatos Ph. mester. Berlinben Láng Zsolt bevette a Perforált az Ég Halai közé, míg Demény Péter és Onagy Zoltán közös webkommünikében a világhálón közölték, hogy vérbő realizmusuk férfi tagjai tulajdonképpen eddig is perforáltak, csak őket a szöveg papírra vetésekor nem érte utol a felismerés, amiértis a Perforál szerkesztőjének elnézését kérik.

Kolozsváron Kelemen Attila a Perforált a vektoriális sebesség új dimenziójának kiáltotta ki, Ungváron Balla D. Károly megemelte a Perforál előtt virtuális kalapját. Blogjában Pompéry Judit pedig korunk Gárdonyi Gézájának nevezte a Perforál szerkesztőjét, akinek – szerinte legalábbis - ezek után feladata a virtuális titkosírás megalkotása lesz.

Millió egyéb gratuláció érkezett; aki ezek után szeretné köszönteni a Perforál-gárdát, megteheti a Café Stockholm-Torontó Fórum rovatában – cím fentebb.

Gergely Tamás
Café Perforál, 2003. április 1.