2010. április 24., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 61. (924.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Olvassunk e-könyvből, avagy Guttenberg tiltakozna

Első látásra egy kütyü, ami valamivel nagyobb egy maroktelefonnál. Viszont nincs hangja, nem lehet vele sem beszélgetést kezdeményezni, sem üzenetet küldeni. Olvasni annál inkább. Akár hétszáz hagyományos könyv anyagát is tartalmazhatja. Nem rontja a szemet, hiszen különleges technológiával előállított "elektromos papírból" készül. Súlya alig húsz deka, és mivel hagyományos elemmel működik, egy hónapig nincs gond a feltöltésével. És hogy mi ez a csodavalami? Nos, a fiatalok legújabb kedvence: az ebook, vagyis az elektromos könyv.

Szűkebb pátriánkban először az Ungvári Állami Egyetem rektora mutatta be a digitális tankönyveket.

Kevéssé ismert tény, de az elektronikus könyvek valójában jóval régebbiek az internetnél, mondja Volodimir Mica fizikaprofesszor. A legelső digitalizált szövegeket tartalmazó hálózati könyvtárat 1971-ben nyitotta meg egy illinoisi diák.

Kárpátalján, érdekes módon, mégsem a diákokat hódította meg az ebook, hanem... az újságírókat. Hanuszja Tarkanyij zsurnaliszta élete legsikeresebb üzletének tartja, hogy megvásárolta.

– Nem kell a könyvtárban ülnöm, a boltokat járnom vagy a számítógép előtt görnyednem egy vágyott könyv miatt. A polcaimon sem sorakoznak a már elolvasott, feleslegessé vált kötetek. Elég elővennem az ebookot és kényelmesen olvashatok – állítja. – A tankönyvek modernizálása szempontjából pedig ideális találmány. A diákoknak sem kellene cipelniük a súlyos köteteket, így talán a gerincferdüléses gyerek is kevesebb lenne.

Vannak azonban, akik az elektronikus könyvek megjelenését buta technikai találmánynak tartják, ami ismét a könyvek, a kiadók, az írott sajtó és bár hihetetlen, de bizonyos mértékben az internet ellen dolgozik. Az olvasó emberek száma ugyanakkor emelkedhet, hiszen az ebook egy kistáskában is elfér, mindig kéznél van. Más kérdés viszont, hogy tudja-e majd pótolni a könyv varázsát.

A Sony vállalat mindenesetre már piacra dobta a Japánban igen nagy népszerűségnek örvendő LIBRIé elektromos könyvet. Az újabb modelleken már Secure Digital memóriafoglalatot is elhelyeztek a könnyebb adatbevitel érdekében.

A vállalat máris megállapodásokat kötött a könyvipar képviselőivel, akik várhatóan több mint 50 ezer címmel, digitalizált művel támogatják az elektromos papíron alapuló termékeket. A készülékek akkumulátoros üzemideje a Sony szerint akár 15 könyv elolvasását is lehetővé teszi.

Az elektronikus papír használata mellett szól a rendkívül éles, tiszta megjelenítésen kívül az, hogy nem igényel sem háttérvilágítást, sem folyamatos áramellátást, így fogyasztása rendkívül alacsony. Ezek a kijelzők lehetővé tették a kisméretű, bármikor igénybe vehető könyvek legyártását.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó