2009. március 7., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 34. (707.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Alkotmányellenes a megye zászlaja?

Már a megye zászlajának elfogadását megelőzően is felmerült, hogy nem szerencsés az állami lobogó átültetése megyei szimbolikává. E kételyeinek akkor egyetlen képviselő adott hangot. A teremben ülők azonban elengedték fülük mellett a megjegyzést.

Utólag mégis akadtak olyan heraldikával foglalkozó szakemberek, akik szerint mihamarabb le kell cserélni a megyei tanács által február 29-én elfogadott zászlót, mert az ellenkezik az Alkotmánnyal. Alekszij Filippov, az Ukrán Heraldikai Akadémia tagja is ezen a véleményen van.

Az UA-Reporter portálon megjelent írásban a munkácsi szakértő kifejti, hogy a kárpátaljai zászló színeiben teljesen megegyezik az állami lobogóval. Az egyforma széles, vízszintes, kék és sárga sávok kék részének bal felső sarkába került Kárpátalja címere. Az Ukrán Alkotmány huszadik cikkelye értelmében az ukrán állami lobogó is két vízszintes és egyforma széles kék és sárga sávból áll. Az alkotmányos előírásból kiindulva, véli Filippov, az ország egyetlen közigazgatási egységének sem áll jogában saját zászlaján az állami lobogót megjeleníteni.

Márpedig vidékünk esetében ez történt. A heraldika szabályai értelmében a lobogó sávjaira felvitt címer, embléma vagy jelkép az adott zászló a feljebb álló jog szerinti tulajdonosra utal. Jelen esetben és mostani formájában tehát Kárpátalja zászlaja azt ábrázolja, hogy Ukrajna képezi megyénk részét és nem fordítva. Ez viszont nevetséges és nonszensz. Tehát mielőbb korrigálni kell az ország alaptörvényével ellentétes lobogón.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó