2008. szeptember 25., csütörtök Országos közéleti lap IV. évfolyam, 149-150. (617-618.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Megnyílt a magyar tannyelvű humán-természettudományi kar

Új fejezet nyílt Kárpátalja magyar felsőoktatásában. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kezdeményezésére, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal és a Szülőföld Alap támogatásával az Ungvári Nemzeti Egyetemen ma indítják útjára a magyar tannyelvű humán-természettudományi kart.

A magyar filológiai, magyar történelem és európai integráció, valamint fizika-matematikai szakot egyesítő struktúrában a közel háromszáz diákot harminc egyetemi előadó oktatja. Az egyetem tizenkilencedik karának megbízott dékánja Lizanec Péter professzor, a nyelvtudományok doktora, aki egyben a magyar filológiai tanszék és a Hungarológiai Központ igazgatója is. A fizika-matematikai tanszék vezetője Spenik Sándor egyetemi docens, míg a magyar történelem és európai integráció tanszéket Ferkó Okszana, a történelemtudományok kandidátusa, docens vezeti. Az új kar jelentősége abban rejlik, hogy a magyar diákok anyanyelvükön sajátíthatják el a szaktantárgyakat.

Ami a távlati terveket illeti, a magyar tannyelvű humán-természettudományi karon magyar újságíróképzést indítanak a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) kezdeményezésére.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2008 Kárpáti Igaz Szó