2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Zidane ökleléséről találgatnak
Olaszország a hőseit ünnepli

Akár furcsának is hathat, de tény: a vasárnapi vb-döntő nem annyira a drámai tizenegyespárbaj miatt marad emlékezetes, hanem a Zinedine Zidane Materazzit leteperő öklelése folytán. A világsajtó azóta is csak találgat, vajon mit mondhatott az Inter védője, ami ennyire feldühítette a zseniális Zizout. A visszavonuló játékmester ügynöke azt ígérte, hogy csütörtökön, azaz ma megszólal az ügyben a főszereplő is.

Persze az olaszokat azért annyira nem érdekli a hosszabbításos finálé 110. percében történt jelenet, a taljánok vasárnap éjszaka óta ünnepelnek és örömmámorban úszva dicsőítik kedvenceiket. Rómában hétfő estétől kedd hajnalig több mint 700 ezer ember ünnepelte a világbajnok válogatottat. A gárda különgépe a fővárosi Partica di Mare katonai repülőtéren landolt. A földetérést követően az olasz légierő kilenc vadászgépe az aranyérmes csapat tiszteletére alakzatban szelte az eget, zöld-fehér-piros füstöt eregetve. A járműből Fabio Cannavaro, a nemzeti együttes csapatkapitánya lépett ki először, s magasba emelte a vb-trófeát. "Ez most a hatodik vagy a hetedik mennyország?" – kérdezte a repülőről leszállva az olasz televíziósokat Marcello Lippi szövetségi kapitány. A válogatott tagjait Romano Prodi kormányfő fogadta. "Köszönjük, hogy visszaadtátok nekünk a labdarúgást, amin egy semmihez sem hasonlítható vihar ment keresztül. Visszaszereztétek a méltóságunkat" – mondta Prodi, utalva a bundabotrányra, amelynek kapcsán a napokban hirdetnek ítéletet.

Természetesen nem lehetett szó nélkül elmenni a bundabotrány mellett, ugyanakkor a nagy ünneplés közepette a drukkerek úgy gondolják: a világbajnoki cím hatására az ügyészség szíve meglágyul, így a Juventus, az AC Milan, a Fiorentina és a Lazio enyhébb büntetéseket kap. A torinói gárdából – amelyet a harmadosztályba akarnak visszasorolni – például nyolc játékos lépett pályára a vasárnapi berlini fináléban.

A franciák is ünnepelték csapatukat, igaz korántsem úgy, mint az olaszok. Mondjuk ez érthető is, mégiscsak szebben csillog az arany, mint az ezüst. Egy felmérés szerint a gall szurkolók fele minden körülmények között megbocsát Zidane-nak, amiért a vasárnapi világbajnoki döntőben mellkason fejelte Marco Materazzit. A megkérdezettek 61 százaléka továbbra is mint példaképre néz fel az 1998-as finálé hősére, ugyanakkor méltatlannak tartja, hogy a 34 éves klasszisnak így kellett befejeznie pályafutását. A felmérésen 78 százalék egyetértett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntésével, vagyis hogy Zidane volt a németországi torna legjobb játékosa. Emellett a franciák több mint 60 százaléka az elveszített döntő ellenére elégedett a csapat teljesítményével, ez azért is nagy dolog, mert a torna előtt 32 százalék úgy érezte, hogy a gárda már a csoportkör után búcsúzik.

Először nyilatkozott az ominózus eset kiváltója, Marco Materazzi, az olasz válogatott védője arról, hogy miért öklelte fel őt fejjel Zinedine Zidane. Az Internazionale játékosa a La Gazzetta dello Sportban elismerte, hogy sértegette a francia klasszist, de hozzátette: Zidane "nagyon arrogáns volt". Azt mindenesetre tagadta, hogy Zidane lánytestvérének neve elhangzott volna (egyes források szerint prostituáltnak nevezte a hölgyet). "Olyan sértés volt, amilyenből rengeteget lehetett hallani a pályán korábban is, és néha az ember nem is törődik vele" – folytatta a 32 éves futballista.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó