2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
"Ciki lesz a cigi?"
Gyújt, szív, rátart, kipufog...

Minden kornak megvannak a maga "bálványai", amiket imád, és "démonai", amik ellen keresztes hadjáratot folytat az emberiség. Korunk első számú közellensége, joggal, a dohányzás.

A fentebbi sorokat olvasván a dohányzók tábora, nagy hévvel tiltakozva, valahogy így reagál: "Na persze! Hülyeség!" A válasz önmagában jó, mert a dohányzás ilyen értelemben véve valóban hülyeség, mégpedig egy – általában a kamaszkorból származó – mára már beidegződött pótcselekvés. Tegyük fel magunknak a kérdést, miért dohányzunk? Az okok felsorolása mellett, tudunk valami ésszerű érvet felhozni arra, hogy miért is kezdtünk el cigarettázni? Ha jól belegondolunk, az első cigarettánkat csupán kíváncsiságból szívtuk el. Talán csak nagyobbnak, idősebbnek szerettünk volna látszani? Mintha ez számítana is valamit, hogy ki mennyire vagány és bevállalós.

Az egész dohányzás csak divat! Szokás! Lázadás! Akkor vajon miért, így válunk divatos, trendi, a tömegízlést követő, de nagyon menő kékesszürke füstöt pöfékelő dohányossá, vagy csak azért szívom, mert tök cool, olyan fless. De jól tudjuk: a divat is változik, lehet, hogy rövid időn belül az lesz a trendi, aki nem cigarettázik, vagy leszokott erről a szenvedélyéről. Vajon lehet, hogy "ciki lesz a cigi"?

Döntsünk! Egy karcsú, fehér, füstöt okádó rudacska irányítja-e a sorsomat, vagy én magam?

Segítségül néhány riasztó számadat. A 9 millió ukrán aktív dohányos évente 75 milliárd szál cigarettát füstöl el. A városi munkaképes férfiak fele, a vidékiek 60 százaléka cigarettázik, az elmúlt 20 évben a dohányzó nők aránya 5-ről 20%-ra nőtt. A legaktívabb dohányosokat a 20–39 éves korosztály alkotja. Ebből kifolyólag 25%-uk idő előtt, a dohányzás miatt kialakuló betegségekben hal meg még 70 éves kora előtt.

– A dohányzás valamennyi formája halálos! Tekintet nélkül arra, hogy valaki a füstölésnek, a tubákolásnak, a dohányrágásnak hódol-e, vagy hogy "csökkent" károsanyag-tartalmú dohányterméket fogyaszt-e – mondja Vaszil Krucsanica, a megyei narkológiai gondozó főorvosa. – A cigaretta tüdőrákot, szívinfarktust és szélütést vagy éppen érszűkületet okoz. A gyermeket váró kismamáknak különösen ártalmas: a széndioxiddal telített anya vére ugyanis nem biztosít elegendő oxigént a magzat részére, aki ezáltal szinte fuldoklik az anyaméhben, s nemegyszer komoly rendellenességekkel jön a világra.

A felmérések tanúsága szerint a cigarettázók 65%-a életében legalább egyszer kísérletet tesz arra, hogy megszabaduljon káros szenvedélyétől. Ám a dohányipar azon "trükkje" következtében, hogy a dohányba olyan adalékanyagokat kevernek (pl. ammóniát), ami elősegíti a füstből a nikotin felszívódását – így ejtve a nikotinfüggőség csapdájába a gyanútlan áldozatokat –, rövid idő alatt kialakul a függőség, mely meghiúsítja ezt a szándékot.

– Igazság szerint, csak az a cigaretta ártalmatlan, amelyikre nem gyújtanak rá. Ennek tudatosítására tovább kell fokozni a fiatalok körében a felvilágosító munkát, korlátozni kell a dohánytermékek reklámozását, s kötelezni kell a dohánygyártó vállalatokat arra, hogy nyereségük egy részét utalják át a cigarettázás révén megbetegedett emberek gyógykezelésére – véli a szakember.

Magyar Tímea, Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó