2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Med+Info
Álmatlanságban szenvedünk

Az emberek a szükséges nyolc óránál jóval kevesebbet alszanak – állapították meg amerikai kutatók 669 középkorú egyén vizsgálata után.

Hiába tölt a többség akár hét és fél órát is az ágyban, alvásra ebből mindössze 6,1 óra jut. A kísérlet bizonysága szerint 22 perc telik el addig, míg az emberek álomba merülnek. Az is kiderült, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők többet alszanak. Abszolút győztesek a fehér bőrű nők (6,7). Őket követik a fehér bőrű férfiak 6,1 órával. A fekete bőrű nők 5,9, a férfiak 5,1 órát töltenek átlagosan szendergéssel. A jelenlegi és a korábbi adatok egybevetésekor kiderült, az emberiség egyre kevesebb időt szán pihenésre: míg 1900-ban átlagosan 9, 1970-ben csupán 7 órát töltöttünk durmolással. Pedig a kialvatlanság koncentrációs, összpontosítási és tanulási zavarokhoz vezet, azonkívül elhízást, krónikus stresszt, cukorbetegséget és számos más rendellenességet okoz.

Káros kávézás

A kávéfogyasztás egészségügyi veszélyeinek egy újabb aspektusáról számoltak be amerikai kutatók a változás korában lévő nők körében végzett vizsgálataik nyomán.

Orvosi tapasztalatok szerint a kávé ritkán jótékony hatású, hiszen kevesen állnak meg az ajánlott napi egy csészényinél – olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében. A koffein – alacsony fogyasztás mellett – élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet, sőt – paradox módon – altat. Ha más folyadék nélkül, sietve fogyasztjuk, lökésszerűen hat a szervezetre. Az említettek mellett a legfőképpen támadott szervek: a szív, az idegrendszer, valamint a hasnyálmirigy.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó