2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Mezőkaszony: tatarozásra, vízre és gázra vár a rendelő

Szvitlana Hegyes négy évvel ezelőtt, az egyetem befejezése után célvezényléssel jött Mezőkaszonyba, s ma már ő a rendelőintézet vezetője. Elmondta, az első időkben nem volt könnyű dolga. A színmagyar faluban nemcsak a nyelvi nehézségekkel kellett megbirkóznia, hanem a rendelő elhanyagoltságával is. Ám mindez nem rettentette el a fiatal, halk szavú, mosolygós doktornőt.

– Nagyon lepusztult épületet vettem át – emlékszik vissza. – A belteret saját pénzen tataroztattam, hogy el tudjam kezdeni a munkát. Természetesen később az önkormányzat visszatérítette a ráfordított pénzt, s azóta is rendszeresen utalnak ki fejlesztésre.

Mikor szóba kerül, hogy a rendelő homlokzati részére is ráférne egy nagyjavítás, felsóhajt: "Az a legfájóbb, hogy bár valamennyi pénz el is van rá különítve, ennek ellenére nem találunk kivitelezőt."

Állítása hihetetlennek tűnik egy olyan nagy községben, mint Mezőkaszony, ahonnan építőmunkások sokasága jár át Magyarországra dolgozni.

– Pedig így van – bizonygatja. – Az a helyzet, hogy mi csak hivatalos engedéllyel rendelkező vállalkozóval köthetünk munkaszerződést. Ilyen pedig alig van a községben. Azok is borsos árat kérnek, amit viszont nem tudunk megfizetni.

Talán még ennél is nagyobb gond, hogy az épületben nincs vezetékes víz, télen pedig cserépkályhával kénytelenek fűteni.

– Ez még az épület málladozó vakolatától is jobban aggaszt – mondja Szvitlana Hegyes. – Egyelőre kilátás sincs rá, hogy a közeljövőben bevezessék a vizet és a gázfűtést.

A gondok és problémák ellenére mindent megtesznek a páciensek szakszerű ellátása érdekében. A doktornő büszkén mutatja tágas birodalmát.

– Tizenkét fős személyzet segíti a munkámat, s valamennyiükkel meg vagyok elégedve. Van laboratóriumunk, fizikoterápiás szobánk. Felcser, fogorvos, szülésznő áll a betegek rendelkezésére. Teljes körű ellátást tudunk biztosítani itt helyben is.

Szükség is van minderre, hiszen három község lakosságát – Papi, Hetyen is hozzájuk tartozik – kell ellátniuk. Hamarosan pedig családorvosi rendelőként fogadják majd a betegeket.

Nemrég komputert, és egy mentőautót kaptak Kijevből, ám utóbbival van egy kis probléma, mondja. Az átíratáshoz nélkülözhetetlen pénz híján egyelőre nem tudják saját nyilvántartásukba venni és üzemeltetni.

A gyógyszerellátás megoldott a községben. A legszükségesebb orvosságokra rendszeresen kapnak pénzt a polgármesteri hivataltól. A helyi patikában a receptre felírt orvosságok kiválthatók.

– Azt mondhatnám jól, de... – kezdi válaszát arra a kérdésre, hogy a falu lakossága hogy áll az egészségmegőrzés tekintetében. – Míg máshol a szív- és érrendszeri megbetegedések, a tuberkulózis és a rák szedi áldozatait, úgy nálunk a májcirózis és a hepatitis okozza már évek óta a legtöbb megbetegedést. Ebben a túlzott italfogyasztás is gyakran ludas.

A helyzet nem a legrózsásabb, teszi hozzá végezetül, de nem is reménytelen.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó