2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Ököljog és törvényhozás
Parlamenti mérkőzés percről percre

Betört orr. Zavaró szirénázás. Területfoglalás. Nem, mindez nem egy kemény sportmérkőzésen, hanem az ukrán parlamentben zajlott le, ahol a kék-fehér-vörösök a narancsosokkal csaptak össze.

A szituációnak megfelelően több hírügynökség is úgy számol be a plenáris ülésről, mintha az valamilyen futballcsata, pontosabban, látványos pankráció lett volna.

Íme néhány momentum a Korrespondent tudósításából:

16.00 – megkezdődik az esti ülés. A régiós parlamenti képviselők blokád alatt tartják az üléstermet.

A Julija Timosenko Blokk és a Szocialista Párt hívei összeverekedtek.

Miközben a teremben több helyen is ökölcsata folyik, a házelnök napirendre tűzi első helyettesének megválasztását.

Timosenko hívei, a nasások, illetve a régiósok és a kommunisták egymást lökdösve megkísérlik elfoglalni az elnöki emelvényt.

Néhány régiós képviselő felemeli egyik BJUT-os társukat, majd földhöz vágják.

17.30 – Az érdemi munkát képtelenség folytatni.

Már tucatnyi képviselő kért elsősegélyt.

18.20 – Olekszandr Moroz egyórás szünetet hirdet.

A szünet alatt a házelnök eszmét cserélt az államfővel. Ennek eredményeként Moroz kijelenti: Viktor Juscsenko a nagykoalíció híve.

22.30 – Szavazás a házelnök első helyettesének személyéről.

Szócsata, kiszorítós.

Ja, hogy történt más is a plenáris ülésen? Végül is igen. 239 szavazattal a parlament elnöke első helyetteséül választották Adam Martinyukot, aki, amikor a BJUT-os szirénázás mellett szóhoz jutott, kijelentette: "Kommunista vagyok, s ezzel mindent elmondtam."

Döntés született arról is, hogy 26 bizottságot hoznak létre, melyekben minden parlamenti párt képviselteti magát, s melyek tagjainak száma nem lehet tíznél kevesebb, illetve harmincnál több.

A világsajtó szenzáció közlésére mindig kapható része tumultuózus jeleneteket, képviselők ökölpárbaját repítette szét az éterben.

A Reuters például megjegyzi, lassan megszokottá válik, hogy az ukrán belpolitikai nézeteltéréseket nem elvek hangoztatásával, ütköztetésével, hanem erőszak alkalmazásával próbálják rendezni. Ez persze egyáltalán nem válik a honatyák és honanyák dicsőségére, rontja az ország presztízsét, nem csupán a politikai élet, hanem az egész társadalom szempontjából ártalmas.

Megjegyzendő továbbá, hogy még a mértéktartó, visszafogott tudósítások is káoszként minősítik a kialakult helyzetet, s a parlament feloszlatását sem zárják ki.

Egyébként ezzel a javaslattal fordult Viktor Juscsenkóhoz az Ukrán Nemzeti Írószövetség is. A kormányfőnek címzett levélben az alkotók többek között figyelmeztetnek arra, hogy a jelenlegi rendkívüli politikai helyzet már az ország függetlenségét veszélyezteti, s a megoldás csak a testület feloszlatása és új választások kiírása lehet. A dokumentumot többek között Olena Bondarenko, Levko Lukjanenko, Viktor Teren, Vaszil Kujbida, valamint a szövetség elnökségének több más tagja, számos megyei írószervezet elnöke írta alá.

H. S.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó