2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A KIÚT segíti a kárpátaljai "kistestvéreket"

Ungváron, a Magyar Külügyminisztérium támogatásával "Kárpátalja civil társadalmának erősítése, szervezetének kapacitásfejlesztése" címmel civil társaságok vezetői számára szervezett felkészítő tanfolyamot a Záhonyi KIÚT Térségfejlesztési Egyesület.

A rendezvényt Rákóczi András, a KIÚT Térségfejlesztési Egyesület ügyvezető elnökének bevezető szavai után Szuromi Antal, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja nyitotta meg. Az egybegyűltek köszöntése után elmondta, hogy mennyire időszerű és fontos Magyarország számára a civil szféra megerősítése a szomszédos területeken, így Kárpátalján is.

A konferencia lényegét és célját Rákóczi András a következőképpen foglalta össze:

– Az Európai Unió és az ENSZ alapszabálya szerint elő kell segíteni a kevésbé fejlett országok, térségek, területek fejlesztését. Kárpátalja esetében ehhez Magyarország anyagiakkal is hozzájárul, a támogatásokat pályázatok útján lehet elnyerni. Viszont a pályázatokat meg is kell tudni írni. A Külügyminisztérium vízgazdálkodásra, civil szervezetek erősítésére, infrastruktúra- és turizmusfejlesztésre, és több más területre írt ki pályázatot ukrajnai közösségek számára. Mivel Kárpátalja még csak most teszi meg az első lépéseket, az itteni civil szervezetek vezetőinek, ezekből tudomásom szerint közel 500 létezik ezen a vidéken, meg kell tanulniuk pályázatokat írni. Mivel nekünk már többéves tapasztalatunk van, segíteni tudunk ebben.

– Megjelentek-e már az első "fecskék", közös pályázatok?

– Egyelőre két tervezetet pályáztunk meg közösen. Az egyik a Beregszász és környéke ivó- és szennyvízgondjának megoldására vonatkozó tanulmányterv elkészítése, a másik, Kárpátalja civil társadalmának, szervezeteinek képzése és erősítése. Nagyon fontos, hogy a civil szervezetek tudjanak pályázni az EU-ban. Ezt szolgálja a mostani továbbképzés, illetve tréning, ahogy mi nevezzük, melynek keretében olyan információkat és ismereteket adunk át a különböző területeken működő kárpátaljai non-profit szervezetek vezetőinek, amelyeket a továbbiakban hasznosítani tudnak. Az EU ugyanis elsősorban azokat a pályázatokat díjazza, amelyek mindkét oldalon megvalósítanak valamit, s ebben a kérdésben nagyon lényeges faktor a partnerkapcsolat kiépítése és továbbfejlesztése. A továbbképzés szeptemberben és októberben folytatódik.

Az elhangzott előadások közül mindenekelőtt Kovács Balázs szombathelyi egyetemi tanár értekezését emelnénk ki, aki a kárpátaljai "fazonra" szabta nyugat-magyarországi tapasztalatait. Jelesül azt, hogy 80 gazdálkodó közösen, termékeik változatosságának és olcsóságának köszönhetően lényegesen könnyebben értékesíthetnek, ráadásul csökkenthetik ráfordításaikat, azaz növelhetik saját nyereségüket. E módszert a kárpátaljai kistermelők is alkalmazhatnák.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó