2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A bajra mindig készen kell állni

Amikor felkészületlenül éri az embert a baj, a sorscsapást elviselni is rendkívül nehéz. Így volt ezzel megyénk is, amikor ránk zúdult minden idők két legnagyobb árvize. Ha kéznél lettek volna a védekezéshez szükséges eszközök, azonnal az árvíz sújtotta helyszínre lehetett volna irányítani a segítséget, kisebb lett volna a megrázkódtatás.

Látva a szükségszerűséget, mondja Nagy Béla, a református egyház diakóniai osztályának vezetője, úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy katasztrófa-elhárítási központot és raktárt.

A létesítmény három részből áll. Az épület egyik részében tevékenykedik a Segítő Jobb Iroda, mely sürgős és indokolt segítségnyújtáskor átvállalja a költségeket. Továbbá kialakítottak itt egy 26 fő elhelyezésére alkalmas, minden kényelemmel felszerelt szálláshelyet a mentésre érkezők számára.

A területhez tartozik egy raktárkomplexum is, ahol a különféle katasztrófahelyzetekben a mentéshez szükséges felszerelést, életmentő kellékeket tárolnak. A gazdag kelléktár adományokból, külföldi felajánlásokból gyűlt össze.

Sajnos, számos mesterségesen támasztott nehézség is hátráltatja a központ munkáját, panaszolja Nagy Béla. A segélyszállítmányként érkező életmentő felszereléseket hónapokig tartják vámzár alatt. Ugyancsak ajándékba küldtek volna egy korszerű tűzoltóautót a központnak. Ismerve a kárpátaljai lánglovagok elkopott, lerongyolódott eszköztárát, az ember azt gondolná, hogy két kézzel kapnak az illetékesek az ilyen ajándékért.

Csakhogy Ukrajnában a dolgok másképp működnek, mint a világ más tájain. Kijevből a humanitárius bizottság egy levélben utasította vissza a felajánlást. Mondván, hogy nincs szükségünk tűzoltóautóra...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó