2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
A rejtélyes robbanás nyomában
Főügyészségi közbenjárással bírósági tárgyalás

Több mint egy esztendő telt el azóta, hogy a nagyszőlősi Tulipán utcában tragédiával végződött gázrobbanás történt. Akkoriban folyamatosan tudósítottunk a rejtélyes robbanás utóéletéről. Mint emlékezetes: az illetékes szervek hónapokig nem tudtak kielégítő magyarázatot adni arra, hogy mi okozta a gázrobbanást, amely Popovics Júlia tanárnő életébe került.

Dr. Volodimir Popovics, az elhunyt férje akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesz azért, hogy napfényre kerüljön az igazság. Az orvosférj állta a szavát. Igaz, hogy egészen a főügyészségig kellett elmennie keresetével, különben a járási ügyészség nem vette volna komolyan az ügyet, de mostanra úgy tűnik, a kisember harca a mindenhatónak számító gázművekkel szemben eredményre vezetett.

A Nagyszőlősi Járási Bíróság Petro Lazarenko bíró elnökletével július 11-re kitűzte az első tárgyalást, amelyen Ivan Bobitát, a járási gázművek munkatársát vádolják súlyos munkaköri mulasztással. Miután a tárgyalást a vádirat ismertetését követően július 20-ra halasztották, a nagy port felvert esetről és a fejleményekről – a tárgyaláson lapunk tudósítóján kívül megjelent több más médium munkatársa is – az elhunyt férje tartott rögtönzött sajtótájékoztatót.

– Szeretném kijelenteni – nyilatkozott Popovics doktor –, hogy nem bűnbakot akarok találni, hanem felelősöket. A bíróságnak a gázművek munkatársának felelőssége mellett meg kell vizsgálnia a járási katasztrófa-elhárítás hanyag hozzáállását is, melynek következtében elhunyt szeretett nejem és a Tulipán utca lakói hónapokig életveszélyben éltek. Ennek érdekében saját költségemen elvégeztettem mindazokat a hiteles geológiai, gázügyi, szerves kémiai és mérnöki vizsgálatokat, amelyek alátámasztják a járási gázművek felelősségét, majd a szakvéleményeket az ügyészség rendelkezésére bocsátottam. Az elemzésekből egyértelműen kitűnik, a "megmagyarázhatatlannak" tartott fal- és padlómelegedést, a kisebb gázbelobbanásokat és végül a családi házunkban történt, emberéletet követelő robbanást nem az emésztőgödrökben képződött biogáz és nem elektromos áram, hanem az utcánkban futó középnyomású gázvezetékből származó háztartási gáz okozta.

A Tulipán utca lakói már az első intő jelekkor kérték a gyanús események részletes kivizsgálását. A múlt esztendő február 14-én történt kisebb gázrobbanás után kérvénnyel fordultak a Nagyszőlősi Polgármesteri Hivatalhoz, a katasztrófa-elhárításhoz és a tűzoltósághoz egy szakvizsgálat lefolytatása érdekében. Ez megtörtént, a tesztek az utcában futó alacsony nyomású gázvezetéket rendben lévőnek mutatták. Ezt követően a vizsgálatot végző bizottság a gázszivárgás lehetőségét teljesen elvetette és vulkanikus tevékenységgel, majd biogáz-képződéssel magyarázta a levegő veszélyesen magas metántartalmát, valamint a falak és padlók rejtélyes melegedését. Az illetékesek hallgattak arról, hogy párhuzamosan egy középnyomású vezeték is fut az utcában, amelyet semmilyen vizsgálatnak nem vetettek alá. Az özvegy véleménye szerint a vezetéket szándékosan nem vizsgálták át, mivel ez látja el a városban működő szlovák érdekeltségű varrodát. A baleset elhárítása érdekében a vezetéket le kellett volna zárni, amit a gázművek nem vállalt, mivel a szerződés értelmében minden 24 óráért, amíg szünetel a gázellátás a varrodában, 14 ezer euró jóvátételt kellett volna fizetnie a szolgáltatónak.

– Már csak néhány kérdésre szeretnék választ kapni – folytatta Volodimir Popovics. – Meg szeretném tudni, hogy az első gyanús jelek és a robbanás között eltelt majd egy hónap során elszökő gáz miért nem hiányzott senkinek? Ki fizette ki ezt a fűtőanyagot, hiszen a gázművek mérlege szerint nem volt a megengedettől nagyobb gázveszteség a csövekben. A robbanást követően miért csak a főügyészség utasítására kezdett foglalkozni a járási ügyészség a beadványommal? És végezetül: miért nem végezte el idejében a gázművek és a katasztrófa-elhárítási osztály a középnyomású vezeték felülvizsgálatát? Miért?

Matúz István

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó