2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Tiszteletesek váltak ki az egyházból

A június utolsó napján lezajlott rendkívüli zsinati gyűlést követően – melynek témája a református tanoktól eltávolodott lelkészek magaviseletének és szolgálatteljesítésének kérdése volt – az elmúlt hétvégén a beregszászi református templomban tanácskoztak a kárpátaljai református hitközségek lelkészei és egyházgondnokai. A sajtó kizárásával lezajlott konferencián napirendre került kérdésekről Zán Fábián Sándor lelkészi főjegyző nyújtott tájékoztatást.

– Egyházgondnoki és lelkészi konferenciánk legfőbb feladatának a református egyháztól eltávolodott papoktól történő elhatárolódást tekintettük. Ennek érdekében a megjelent tiszteletesek és egyházgondnokok hűségnyilatkozatot fogalmaztak meg. Annak aláírói kijelentették, hogy minden körülmények között megőrzik a kárpátaljai református egyház egységét. Ennek érdekében vállalják, hogy az egyház számára elkerülhetetlen megújulási folyamatot a jelenlegi strukturális keretek között viszik tovább és minden körülmények között hűségesek maradnak a reformáció alappillérének számító heidelbergi kátéban és a II. Helvét alapelvben megfogalmazott tanokhoz.

A nagyberegi lelkész, aki a gyermekkeresztséget megtagadó baptista irányba távolodott el egyházunktól, valamint a viski és a nagymuzsalyi, akik egy új, a kálvinizmust hangsúlyozó, sőt, túlhangsúlyozó irányba terelnék a reformáció jövőjét, már lemondtak hivatalukról, és egyházunk sem tekinti tovább református lelkészeknek őket.

M. I.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó