2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Magyar felvételi ukrán gonddal
57-en felvételiztek az UNE magyar szakára

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE) idén 5086-an nyújtották be felvételi kérelmüket, közülük 400-an magyar nemzetiségűek.

A legtöbben, 61-en, a filológiai kar magyar nyelv és irodalom szakára pályáztak, a sort a matematika (47), a mérnöki (46) és a magyar történelem és európai integrációs (35) szak folytatja.

A magyar szakon tegnap délelőtt került sor a felvételi vizsgára. Vidékünk legnagyobb múltra visszatekintő, a kárpátaljai magyar értelmiség színe-javát adó magyar nyelv és irodalom szak nappali tagozatára 50-en, a tavaly újrainduló levelezői tagozatra 11-en jelentkeztek. A vizsgára azonban csak 57-en jöttek el.

– A szétosztott kódolt tesztlapokon 10 nyelvtani, 10 magyar és világirodalmi és 10 ukrán nyelvkérdés szerepel – nyilatkozta az igazi Kárpáti Igaz Szónak Horváth Katalin docens, a tantárgyi felvételi bizottság elnöke.

– Mivel az irodalmat integráltan oktatják a kárpátaljai magyar iskolákban, ezek a kérdések együtt szerepelnek a tesztlapokon. A filológiai karon működő szakok öttel csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát, így a magyar szakon már csak 14-en tanulhatnak ösztöndíjas formában.

A nappali tagozatra elvben egy diák már felvételt nyert. Salánki Ágnes, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja a megyei tantárgyi vetélkedő első helyezettjeként vizsga nélkül jutott volna be nemzeti egyetemünk magyar szakára, ám az elővizsgán nem jelent meg. A maradék 14 ösztöndíjas helyre 50-en pályáznak. 12 év szünet után újraindult a levelezői tagozat, melynek 5 államilag finanszírozott helyére 11-en jelentkeztek.

Hogyan látták a diákok a felvételit, melyek voltak azok a kérdések, amelyek nehezeknek bizonyultak, erre kerestük a választ néhányukat megszólítva. Solymos Natália Kisdobronyból jött. A tesztlapokkal ismerkedve, kérdésünkre válaszolva elmondta: leginkább a magyar nyelvtan okozott nehézséget. A szernyei Szabó Ivettnek és a nagydobronyi Kolozsi Andrásnak az ukrán nyelvű tesztkérdések okoztak nehézséget. Idén ugyanis ukrán nyelvből egyforma kérdést kapott minden diák, aki a filológiai karra jelentkezett.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó