2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Merényletek az indiai metropolisban

Mumbaiban (Bombay) legalább hét bomba robbant az óriási város nyugati, tengerparti részén közlekedő elővárosi vonatokon, illetőleg állomások peronjain.

A "madridi típusú", láthatóan összehangolt merényletek csúcsidőben történtek India legnépesebb, csaknem tizenhárommilliós városában, s egyes források szerint az áldozatok száma megközelíti a kétszázat, s félő, hogy ez nem a végleges adat, mivel a hatszáznyi sebesült közül többen súlyos állapotban vannak.

Megindult a hajtóvadászat a tettesek után. Egy hivatalos forrás szerint a Lashkar-i-Taiba nevű szélsőséges muzulmán terrorszervezetet gyanúsítják – adta hírül a Népszabadság.

Juscsenko: az új koalíció illegitim

Ukrajna elnökének az a határozott véleménye, hogy a Régiók Pártja, a szocialisták és a kommunisták alkotta koalíció nem legitim – adta hírül az Ukrajinszki Novini.

Éppen ezért – jelentette ki Viktor Juscsenko – azok a parlamenti döntések, melyeket e csoportosulás hatására hoztak, érvénytelenek. Ennek ellenére az elnök egyelőre nem fontolgatja a képviselőtestület feloszlatását – áll a tudósításban. Az államfő továbbra is a megegyezés híve, ennek érdekében tárgyalásra hívja a parlamenti pártok, más politikai erők és a befolyásos társadalmi szervezetek vezetőit.

Milliók hídjavításra

Az ideiglenes ügyvivő kormány rendelkezése értelmében 14,8 millió hrivnyát utalnak ki a Királyháza–Rakasz közötti vasúti híd javítására. Mint ismeretes, a Tiszán átívelő hídszerkezet a tavaszi áradások során megrongálódott, hetekig szünetelt Aknaszlatina irányába a vonatközlekedés. Az UNIAN információja szerint az összegből közel hétmilliót a Tisza e szakaszának mederszabályozására fordítanak.

Változás a vámszabályokban

A külföldre irányuló teherforgalom esetében július 20-án szabálymódosítást vezet be az ukrán vámhatóság, közölte az Ungvári Vámhivatal. Ennek értelmében érvénybe lép egy májusi rendelkezés, amely azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik vagyontárgyaikat, illetve Ukrajnában készült termékeket szállítanak át az ukrán államhatáron.

Az új szabályozás azokat érinti, akik 1000 eurónál nagyobb értékű terméket, vagyontárgyat, ingóságot kívánnak szállítani Ukrajnából.

A napokban életbe lépő rendelkezés az eddig érvényben lévő 250-es és 377-es vámügyi szabálypont módosítása, elsősorban adminisztrációs (okmánykitöltési) változtatásokat tartalmaz az MD-2 és az MD-3 jelzésű vámpapírokban, annak 29-es számú pontjában.

Lift-stop Ungváron

A megyeszékhely tömbházainak felső szintjein lakók nem kis bosszúsággal vették tudomásul, hogy a lépcsőházakban kikapcsolták a lifteket. A felvonók üzemeltetését biztosító vállalat a lakók előzetes figyelmeztetése nélkül döntött a felvonók leállításáról. A Mukachevo.net hírportál értesülése szerint a leállításnak műszaki okai vannak. Az ungvári személyfelvonók többsége ugyanis elöregedett, 25 évnél régebbi szerkezet. Üzemeltetésük ezért gazdaságtalan, sőt, balesetveszélyes. A megoldás új liftek felszerelése volna, amit az üzemeltető gyorsan elvégezne, amennyiben a város önkormányzata biztosítaná az új felvonók vásárlására szükséges pénzt.

Belgát mentettek a Kárpátokban

Eltévedt belga turistát mentettek meg a kárpátaljai hegyi mentők a Hoverla térségében. A bajba jutott brüsszeli fiatalember elszakadt a Kárpátokban gyalogtúrán résztvevő 13 fős belgiumi csapattól és eltévedt. A csoporttársak riasztották a hegyi mentőket, akiknek sikerült megtalálniuk a turistát. A fiatalember épségben úszta meg a kalandot, és már csatlakozott társaihoz. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatója szerint a belga turisták egyik hegyi mentő állomáson sem jelezték, hogy gyalogtúrára indultak a hegyeinkben. Ezzel nemcsak veszélynek tették ki magukat, de a mentők dolgát is megnehezítették.

Ajándék a szülészetnek

Vadonatúj ultrahangkészüléket kapott az Ungvári Városi Perinatális Központ. Az ötfunkciós korszerű diagnosztikai műszer révén, mely évi hétezer magzatvizsgálat elvégzését teszi lehetővé, jóval hatékonyabbá válik a terhesség korai stádiumában jelentkező rendellenességek szűrése.

Bírósághoz fordult a BJUT

Négy feljelentést juttatott el Kijev Pecserszki Kerületi Bíróságához a Julija Timosenko Blokk.

A dokumentumokban többek közt azt állítják, hogy a Legfelső Tanács elnökének megválasztása törvénybe ütköző módon történt. A BJUT-osok véleménye szerint ugyancsak jogszabályellenes körülmények közt alakult meg a régiósok, szocialisták és kommunisták alkotta koalíció, a szocialisták nem a házszabályban foglaltak szerint jártak el, amikor felmondták a narancsos egyezséget.

Hasonló okok miatt kéri bűnvádi eljárás kezdeményezését a Nasa Ukrajina is.

Ismét sátoroznak a Majdanon

Sátrakat állítottak a Pora hívei a Majdanon.

A tiltakozók a régiósok, szocialisták és kommunisták alkotta koalíció ellen tüntetnek, követelik Olekszandr Moroz elmozdítását a parlament éléről, valamint az alkotmánybírák megválasztását. Eközben a régiósok és Julija Timosenko hívei a törvényhozás épületénél demonstrálnak.

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó