2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Magyarország és régiónk áruforgalma számokban
Kárpátaljai termékek és szolgáltatások a határ másik oldalán

A két szomszédos ország, Ukrajna és Magyarország – s ezen belül elsősorban Kárpátalja – földrajzi közelsége, történelmi, etnikai, kulturális és gazdasági kapcsolatai minden alapot biztosítanak ahhoz, hogy Magyarország és Kárpátalja árucsere-forgalma is növekvő skálára álljon, s a további lehetőségek kibontakoztatásával újabb, még magasabb szintre érjen.

Induljunk ki az előző évi számadatokból. 2005-ben megyénk 168,7 millió dollár értékű áruféleséget exportált Magyarországra, ami 1,4 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Ugyanakkor 108,7 millió dollár összértékű terméket importált Magyarországról, ami 42,4 százalékos növekedés. Tavaly a kárpátaljai részesedés Ukrajna teljes magyarországi exportjából 24,5, importjából pedig 16,8 százalékot tett ki. Ami pedig a két országot illeti, Ukrajna áruféleségeinek 30,6 százalékát exportálja Magyarországra, ugyanakkor az onnan érkező gyártmányok mennyisége Ukrajna importjának a 15,9%-át képezte.

A növekedési folyamat ebben az évben sem csökkent. A Magyarországra irányuló kárpátaljai export 2,9, az import pedig további 12,2 százalékkal bővült. A megyénkből Magyarországra exportáló vállalatok száma 185, az onnan hozzánk exportálóké 143. Az egyenleg öt év óta pozitív, jelenleg 4,9 millió amerikai dollár, ami viszont az elmúlt év hasonló időszakához képest 20,5%-os csökkenés.

Az export struktúrája nagyrészt a fakitermelésen és a fafeldolgozáson alapszik. Ezekből a termékfajtákból az idén már közel tízmillió dollár értékűt szállított Kárpátalja Magyarországra, ami több mint a fele az összes többi kiszállított áruféleségnek.

2005 hasonló időszakához képest a fűrészáru exportja 5,3 százalékkal csökkent ugyan, viszont a textil- és ruhaipari termékek 15,3, a gépek és villamos berendezések 13,6, a növényi eredetű áruféleségek 10,5, a vegyipari termékek exportja pedig 4,5 százalékkal bővült.

A magyarországi import túlnyomó többségét a behozott alapanyagok képezik, amelyekből Kárpátalján gyártanak készterméket. A Magyarországról behozott alapanyagok a többi külföldi országból érkezett teljes mennyiség 33,9 százalékát teszik ki. A külföldi alapanyagból Kárpátalján készült termékek 33,3%-a Magyarországra kerül.

Az idén már 26 millió dollár értékű külföldről behozott alapanyagból készült készterméket szállítottak Kárpátaljáról Magyarországra.

A külgazdasági tevékenység fontos eleme a szolgáltatások exportja és importja. Tavaly Kárpátalja 4,4 millió USD összértékű szolgáltatást exportált a szomszédos országba, ugyanakkor 1,2 milliót importált onnan. Az export e tekintetben 2,6 százalékkal csökkent, az import viszont 1,3%-kal nőtt. Magyarország részesedése országos viszonylatban a szolgáltatások exportja terén 15, 6, importja terén pedig 5,8 százalék. A szolgáltatások exportja és importja elsősorban a szállítmányozásokban érhető tetten.

Olekszandra Tatarinova, a megyei külgazdasági főosztály vezető szakembere

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó