2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Hozsánna néked, Gambrinus...
Sörfőzés Őcsák módra Tiszacsepében

Egy ősi germán legenda szerint Gambrinus, a X. században élt dán király fedezte fel a modern, komlós-malátás-élesztős sörfőzést. Ma már ugyan nincs árpaszörp-kedvelő, aki ezt bizonyítani vagy cáfolni tudná, az viszont tény, hogy a nyári kánikulában a lehető legjobb szomjoltó ez a fajta habzó nedű.

Valljuk csak be, óh férfitársaim, nem dobban meg a szívünk, ha a 30 fok feletti hőségben elénk tesznek egy harmatosan gyöngyöző, hófehér habbal koronázott kriglit, amelyben ott aranylik az éhet és szomjat csillapító nedű? Persze, hogy megmarkoljuk a korsót, és miközben élvezettel kortyoljuk a rég porrá vált, mitikus király ajándékát, lehet, hogy eszünkbe villan: ugyan már, mily mágia változtatja kesernyés itallá a kétsoros árpát?

Nos, mi utánajártunk és kiderült, hogy nem régi germán varázslók hókusz-pókusza, hanem munka és tudás eredménye ez az ital. A műhelytitkokba Őcsák János, a tiszacsepei Gabriella étterem tulajdonosa avatott be, aki már 12 esztendeje készíti sörfőzdéje boszorkánykonyhájában Jäger-típusú itókáját.

– János, miből készül az itt főzött sör?

– Mint minden jó sör, így az enyém is négy alapanyagból készül. Ezek a következők: artézi víz, árpamaláta, komló és sörélesztő. Ezen belül persze számtalan módon lehet variálni az alapanyagok részarányát, de a lényeg az, hogy a jó sör készítéséhez ne használjunk kukoricadarát, cukrot és különböző E-jelzésú adalékanyagokat.

Mi a Jäger márkájú sört osztrák licenc alapján főzzük, amely egy 4,5% alkoholtartalmú és 12%-nyi szénhidrátot tartalmazó ital. A termék előállítása során először kétsoros, úgynevezett sörárpát csíráztatunk, majd az árpacsírát szárítjuk, pörköljük és ledaráljuk. Így állítjuk elő legfontosabb alapanyagunkat, a malátát. Ezt követően 275 kilogramm malátához 1000 liter, 45 méter mélyből nyert artézi vizet töltünk és speciális, rozsdamentes acélból készült sörfőzőüstben 6 óra hosszat főzzük. A főzést követően szűrőberendezéseken átszűrjük a levet, majd visszapumpáljuk a főzőüstbe és 2 óráig tartó újabb főzés következik, majd hozzáadjuk a 600 grammnyi keserű komlókivonatot. Újabb kétórás főzés után 400 gramm aromakomlót adagolunk a léhez, és fél órán át újra főzzük. Ezzel már kész is van a sörlé, amely azonban még korántsem sör.

– Hogyan lesz a sörléből sör?

– Speciális erjesztőgombák, sörélesztő segítségével. A főzési procedúra után 15 fokosra hűtjük a levet, majd az erjesztőtartályokban 1000 liter sörléhez 10 kilogramm sörélesztőt adunk. Hat napig tart az élesztőgombák munkája, melynek eredményeképpen a főzés során keletkezett szénhidrátok egy része alkohollá alakul. Miután letelt a hat nap és kialakult a 4,5%-os alkoholtartalom, kezdetét veszi az egy hétig tartó fokozatos hűtés. Ez a folyamat teljesen automatizált és a hetedik nap végére 0 fokra hűtött sört kapunk.

– Ez már fogyasztható?

– Igen, ez az úgynevezett "zöld" vagy szűretlen sör, amely egy nagyon finom és egészséges ital. Igaz, hogy elég zavaros, de a benne lévő élesztőgombák nagyon jótékonyan hatnak a bőr- és gyomorbántalmakra. Sokan kimondottan keresik ezt a sörféleséget, de van egy nagy hibája, nevezetesen: nehezen tárolható. Mivel ez egy élő, organikus anyag, a saját pincémben is legfeljebb egy hétig tárolható. Aki pedig elvitelre vásárol belőle, az jól teszi, ha egy napon belül megissza, mert menthetetlenül megromlik.

Hogy a romlékonyságot megakadályozzuk, szűréssel eltávolítjuk az élesztőgombákat, majd a 13 napos pincei érlelés során nyeri el az ital végső állagát. Ez az ital már egy hétig is eltartható és mindenki egészségére fogyaszthatja.

Matúz István

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó