2006. július 13., csütörtök Országos közéleti lap II. évfolyam, 103-104. (165-166.) szám
Hirdessen Ukrajna egyetlen országos magyar lapjában
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum Főszerkesztő
Öt év választási csalásért
A botrányos munkácsi polgármester-választás utóélete

A napokban hozott ítéletében a Munkácsi Városi-Járási Bíróság bűnösnek találta az ellene felhozott vádakban Viktor Gyadcsenkót, a megyei állami közigazgatás egykori elnökhelyettesét, akit a munkácsi polgármester-választás eredményeinek meghamisításában játszott szerepéért fogtak perb

Az ominózus, országos hírű botránnyá fajult időközi polgármester-választás 2004. áprilisában zajlott. A város vezetőjének székéért Viktor Baloga a Nasa Ukrajina színeiben, míg Nuszer Ernő az Egyesített Szociáldemokrata Párt támogatásával harcolt a választók kegyeiért. A választáson a nasások által összegyűjtött jegyzőkönyvek szerint Baloga mintegy 5500 szavazattal kapott többet vetélytársánál. A körzeti választási bizottság azonban mégis az utóbbit hozta ki győztesként.

Nuszer Ernő győzelmét azonnal megkérdőjelezték és hatalmas botrány kerekedett az egészből. Mint később tisztázódott, jelentős csúsztatások, törvénytelenségek és durva csalások történtek az időközi választáson. A szavazást követő második nap éjjelén ismeretlen személyek hatoltak be a Munkácsi Városi Tanács helyiségeibe. A behatolók megverték az éjjeliőrt és elvitték az ott őrzött 4536 regisztrált szavazatot és a választás eredményének jegyzőkönyveit.

A kirobbant botrány miatt Nuszer Ernő vette a kalapját és közölte, hogy ilyen áron nem kér a polgármesterségből. Ezt követően december 23-ig kellett várni a bírósági döntésre, mely kimondta, hogy az áprilisi választás eredménye érvénytelennek tekintendő, és viszszahelyezte hivatalába Vaszil Petyovkát, a város korábbi vezetőjét.

Ezzel hivatalosan is megerősítést nyert a választási csalás ténye. A törvény betűi szerint a csalást elkövető, illetve a választás eredményét meghamisító személy bűncselekményt követ el, amiért akár 5-től 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A munkácsi választási csalás ügyében is nyomozás indult.

A belügyminisztérium társadalmi és kommunikációs ügyosztályának tájékoztatója szerint a kárpátaljai rendőröknek, pontosabban a szervezett bűnözés elleni osztály nyomozóinak sikerült megfelelő bizonyítékokat találniuk. Ezek alapján alapos gyanú merült fel Valerij Dernovij rendőr ezredes, a Munkácsi Városi Belügyi Osztály akkori vezetője, illetve Viktor Gyadcsenko, a megyei közigazgatás elnökhelyettese ellen.

A perbe fogott Gyadcsenkót azzal vádolták, hogy visszaélt hivatalával, s az akkori megyei vezetésbe és a belügyi főosztályra beépült bűnözőkkel lepaktálva szervezte a választási csalást. A bizonyítékok arról tanúskodtak, hogy ő volt az, aki a megismételt munkácsi polgármester-választáson "rátette a kezét" a jegyzőkönyvekre és a leadott voksokra. A Munkácsi Városi-Járási Bíróság 2005. április 27-én kelt határozata nyomán a volt köztisztviselőt letartóztatták.

A további nyomozás során megerősítést nyert, hogy valóban a vádlott volt az, aki saját kezűleg módosította a szavazás végeredményét és átírta a szavazókörzetek jegyzőkönyveit. Amikor kirobbant a botrány és a fellázadt munkácsi polgárok követelték a szavazatok újraszámlálását, Gyadcsenko a bűnjelek eltüntetése érdekében bűntársai segítségével behatolt a városi tanács épületébe. Az onnan ellopott jegyzőkönyveket, szavazólapokat megsemmisíttette.

A perbe fogott Viktor Gyadcsenkót az ukrán Btk. 158. és 357. cikkelyének 2. pontjába ütköző vádakkal illette a bíróság, első fokon 5 évi – igaz, egy év próbaidőre felfüggesztve – szabadságvesztésre ítélte. A választási csalásban való részvételért és csúszópénzek elfogadásáért a választási bizottságok további nyolc tagja ellen hoztak különféle súlyosságú ítéletet.

Az ügyben folytatott nyomozást Volodimir Zserbickij, a főügyészség nyomozói részlegének vezetője irányította. A jogtanácsos az ítélethozatalt követően az igazi Kárpáti Igaz Szó tudósítójának elmondta, hogy két éven át tartott a legapróbb részletekig kiterjedt vizsgálat. A nyomozást hátráltatta, hogy a tanúk a megtorlástól félve sokáig nem merték elmondani a teljes igazságot. Az összegyűjtött, 60 kötetre rúgó nyomozati anyag egyértelműen bizonyította a vádlott bűnösségét az ellene felhozott vádpontokban.

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2006 Kárpáti Igaz Szó